Van Porto ( Portugal) naar A Coruña – Galicië in Spanje

De vele mooie stranden in Galicië

In Porto hebben we 1 nacht in Douro Marina gelegen omdat het havengeld € 44,00 per nacht was en dat was weer even wennen gezien de lage prijzen op de Azoren en La Palma. De boot was toe aan een zoet waterbad en de kleren moesten gewassen worden. In de wijk Gaia ( daar waar ook de boot lag) zouden de komende dagen groot feest zijn. Het was het jaarlijkse vissersfeest van de heilige Sint Pedro, hun schutspatroon. Overal in de straten van deze volkswijk waren versieringen aangebracht en beeldjes van Sint Pedro stonden ten toon voor de vensters of buiten op een tafeltje.

Sint Pedro uitgestald

De heilige Sint Pedro op een vissersboot

Aangezien we de volgende dag een zeiltocht van Porto naar Baiona zouden ondernemen in de Ria de Vigo (ruim 60 mijl) op tijd naar bed en s’ochtends om 6.00 uur vertrokken. Het was een bewolkte regenachtige dag en van zeilen kwam niet veel terecht aangezien we maar 5 knopen wind hadden. De hele tocht dus motor zeilend afgelegd. Om 19.00 uur hebben we vast gelegd in de Marina Monte Real Club de Yates in Baiona. Een duidelijk watersportcentrum waar de volgende dag wedstrijden plaats vonden in de optimisten klasse. Op weg naar de watersportwinkel zagen we op het strand dat er een wedstrijd werden gehouden met solar bootjes. 

Islas Cien

Na 2 dagen zijn we vertrokken om te ankeren bij de Islas Cíen, een eilandengroep die voor de Ria de Vigo liggen en een beschermd Nationaal Park zijn. We lagen voor anker in een prachtige baai met een enorm groot wit strand. Helaas was het er vergeven van de dagjesmensen, die met verscheidende ferry’s massaal werden gedropt op het eiland. Rond 20.00 uur gingen de laatste toeristen weer terug naar Vigo en wij hebben 1 nacht samen met een Engels schip voor anker gelegen. 

We hadden nog steeds problemen met onze elektra voorziening dus besloten om naar Vigo te gaan. Vigo is een grote stad en daar zijn mogelijkheden om er naar laten te kijken. In Real Club Nautico de Vigo lagen onze vrienden Lilian en Eltjo van het SY Win2Win en het weerzien was overweldigend. Lilian had ons uitgenodigd om s’avonds te komen eten en we hebben dan ook enorm genoten van de heerlijke tapas hapjes. Het was een gezellige avond. Wat de accu’s betreft, deze waren overleden, vandaar de elektra problemen.  We waren dus genoodzaakt om nieuwe accu’s te bestellen en deze zouden in de Marina in Punta Lagoa Puerto Deportivo afgeleverd worden. Zo gezegd, zo gedaan en de nieuwe accu’s zijn daar geplaatst. De problemen met de elektrische voorziening was opgelost en het ankeren in de baaien heeft geen probleem meer opgeleverd. 

Via het raam van de achterkajuit de 2 accu’s in de boot laten zakken

Het WK voetbal was aanleiding om een café bij de Marina Punta Lagoa op te zoeken en dat werd café “Ces” in een woonwijk vlak bij de haven. Er hingen twee grote tv schermen en er waren mensen uit de buurt aanwezig. De twee dames in de bediening hebben ons flink verwend. Bij elke consumptie kregen we kleine tapas hapjes geserveerd, geweldig lekker. Na de tweede avond ( België had gewonnen) namen de twee dames afscheid van ons met dikke kussen op onze wang, zo hartelijk en emotioneel tegelijk.

Mosselbanken

Het werd tijd om te gaan ankeren in de Ria en dat hebben we dan ook gedaan. Onze eerste anker plek was Baya Cedeira. Tussen de mosselbanken door hebben we ons een weg gebaand naar de anker plek waar we alleen lagen. Het was er adembenemend mooi, gladde zee en geen swell of deining die nacht waardoor we heerlijk hebben geslapen. De mosselbanken zijn drijvende houten latten constructie waar lijnen met verzwaring in het water hangen en waar de mosselen zich dan aan vast zetten. Deze lijnen worden om de zoveel tijd omhoog gehaald en ontdaan van de mosselen. We hebben deze mosselen gegeten, ze waren ontzettend lekker en het waren flinke jongens. 

Wat waren ze lekkerrrrr…….

In de Ria de Vigo liggen enorm veel mosselbanken, het was dan ook opletten met navigeren.

Baia Ensenada de Barra

Foto van het strand genomen

Onze volgende anker plek was Ensenada de Barra, wat een geweldige plek was deze baai. Wederom een prachtige mooie baai met een enorm groot wit strand. We zijn dan ook met onze bijboot naar de kant geroeid en hebben een mooie strandwandeling gemaakt. We hebben deze ankerplek na 1 nacht verlaten en zijn de volgende Ria “ Ria de Pontevedra” ingegaan naar ankerplek “Ria de Aldan.

Ria de Aldan

Het was er een beetje druk

Het was er erg druk, maar een gezellige drukte. Veel boten met de lokale bevolking, het was n.l. weekend en ook zij genieten dan van het ankeren in een baai. Ondanks de drukte, toch heerlijk gezwommen en geslapen en vooral genoten van de mooie Ria. 
Wederom na 1 nacht vertrokken naar Ribeira in de “Ria de Arousa”. Onze buitenboordmotor vertoonde problemen, dus wilde we dat de motor geserviced zou worden in Ribeira. De volgende dag de motor op advies van de havenmeester naar een werkplaats gebracht. 

Het strand bij Ribeira 

Aangezien het erg warm was besloten op anker te gaan in de baai voor de haven. De volgende dag was de motor klaar en hebben twee avonden achter elkaar samen met Isabel en Thomas van SY Taijo” in de kantine van de Club Nautico Deportivo in Ribeira naar de halve finale van het WK voetbal gekeken.

Onze Duitse vrienden Isabel en Thomas

Actief bezig zijn in de vorm van wandelen, was een beetje in het slop geraakt, dus de stoute schoenen aan en wandelen geblazen.

Vanaf Aguino gewandeld langs deze prachtige baai

Zoveel mooie witte stranden onderweg………genieten 

We zijn met de bus naar Aguino gegaan, het zuidelijkste puntje van de Ria de Arousa en vandaar terug gewandeld langs de kust naar Ribeira. Een mooie wandeling langs prachtige witte stranden, het ene strand nog mooier dan het ander. Helaas hadden we onze zwemspullen vergeten, dus van zwemmen is niets terecht gekomen. We hebben genoten van de vergezichten, de verschillende kleuren blauw water en de vele verschillende schelpen, die natuurlijk meegenomen moesten worden voor de kleinkinderen.

Baia de Corrubedo

Onze volgende ankerplek was “Baia de Corrubedo” in het Park Natural. Ook weer een prachtige mooie baai met een enorm groot wit strand. 
De volgende dag werden we wakker met flinke zee mist en moesten motoren en op Radar varen naar Ria de Muros. De mist trok na enkele uren op en het werd toen stralend mooi weer. Toen we hadden aangelegd in de Marina Muros, bleken we wederom naast Isabel en Thomas te liggen. Zij zouden die dag vertrekken, maar ze besloten te blijven en nodigden ons uit Sardines op de BBQ te komen eten en dat hebben we niet afgeslagen. Het was heerlijk en erg gezellig.

De volgende dag zijn we om 10.30 uur vertrokken naar de ankerplek “Enseada de Langosteira” bij de plaats “Fisterra”. Met onze bijboot zijn we naar de kant gegaan en hebben gewandeld langs het strand waar we bij “Calma Chica Fisterra” een biertje hebben gedronken.

Baia Enseada de Langosteira

Naar de kant roeien en wandeling langs het strand gemaakt

De nacht was wederom erg rustig, geen swell of deining. We hadden op 6 meter geankerd en bij laag water lagen we op 3,8 meter, een flink getijde verschil, maar we lagen gelukkig diep genoeg. Aangezien we rond de 15e juli in A Coruña wilde zijn, de volgende ochtend anker op en weer verder. 

Feest en veel versierde vissersboten in Camarinas

Ons volgende doel was “Ria de Camariñas” alwaar we in de haven van Camariñas 1 nacht hebben gelegen. Ook daar was het feest, de jaarlijkse vissersdagen met kermis en veel muziek. Live muziek maar vooral veel luide muziek uit de boxen van de kermisattracties. We lagen in de haven omdat Coen graag naar de finale van het WK voetbal wilde kijken en dat hebben we dan ook gedaan in het clubgebouw van de Marina. We werden de volgende ochtend wakker met zeer dichte mist, zich was nog geen 50 meter. 1 uur gewacht en gelukkig werd de mist minder en konden we om 9.00 uur vertrekken met als bestemming A Coruña, een zeiltocht van ruim 46 mijl. Om 19.00 uur hebben we aangelegd in Club Nautico Marina A Coruña.

De komende dagen ons klaar maken voor de overtocht naar Bretagne, een zeiltocht van 3 dagen. We wachten in A Coruña op een goed weather window.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord