Van La Palma via de Azoren naar Galicië

Vertrek uit Tazacorte – La Palma

De periode in Tazacorte was een prachtige tijd. We hebben erg genoten van het mooie landschap, de natuur, de vriendelijke bevolking en het mooie weer. Het afscheid was dus ook erg zwaar, maar de tijd was aangebroken om weer verder te gaan. De boot zeil klaar maken, water en diesel tanken, boodschappen doen, eten koken voor een paar dagen en de laatste was draaien. We waren er klaar voor en hebben 29 mei om 11.30 uur de trossen losgegooid voor een zeiltocht van 617 mijl naar Santa Maria – Azoren.

Een oceaan zo glad als een spiegel

Dag 1:
We hadden 6 knopen wind uit Noord Oostelijke richting. Heerlijke hutspot gegeten en voor de nacht 1 rif gezet in het grootzeil. Het was een heldere nacht met volle maan maar rond 4.00 uur stroomprobleem. Onze plotter viel uit maar gelukkig na hem opnieuw gestart te hebben, werkte hij weer. Afgelegde mijlen: 122 NM

Dag 2:
De dag begon miezerig-bewolkt, de wind was 10-18 knopen ( windkracht 3) en kwam uit Noord-Noord-Noord-Oostelijke richting en was in de middag rond de 13 knopen. We hebben heerlijke rijst met kerrieragout gegeten en gingen een rustig nacht tegemoet. Rond 23.30 uur de motor gestart van wegen wederom stroomproblemen. De wind draaide naar Noord en de nacht was relaxt, rustige zee, een enorme sterrenhemel en een prachtige volle maan. Vanwege de draaiende motor kon Coen slecht slapen. Afgelegde mijlen: 108 NM

Dag 3:
Helaas nam de wind af en schommelde zo tussen de 5 – 8 knopen ( windkracht 2-3) met als gevolg dat we motor zeilend verder moesten. Het was wel een stralende zonnige dag, verder een zeer ontspannen zeiltocht. ( op de draaiende motor natuurlijk na) We werden deze dag verrast door 2 zwemmende schildpadden en Portugese oorlogsschepen, heel bijzonder. We hebben s’ avonds heerlijke pasta gegeten. Afgelegde mijlen: 116 NM

Dag 4:
Om 7.00 uur s ‘ochtends kon de motor uit en konden we met vol tuig zeilen.  
Helaas was het de verdere dag motor aan, motor uit. Gelukkig stak de wind in de avond weer op en schommelde deze tussen de 10 -16 knopen ( windkracht 3-4) uit Noord Oostelijke richting. De avondmaaltijd was Nasi. Afgelegde mijlen: 115 NM

Dag 5: 
De dag begon stralende, licht bewolkte met 16 knopen wind ( windkracht 4) uit Noord-Oost draaiend naar Oost. Maar tegen de avond weer afnemend naar 6 knopen. Om 20.30 uur werden we verrast door een dolfijnenshow voor de boot uit, telkens weer een geweldige belevenis. Aangezien ik erg veel hutspot vooraf had klaargemaakt, was de avondmaaltijd lekker opgebakken hutspot. Afgelegde mijlen: 113 NM

Dag 6:
Tegen de ochtend moesten we een scheepvaart route over varen. We hebben 1 schip opgeroepen omdat we op ramp koers lagen en het schip heeft voor ons zijn koers aangepast. Om 10.45 uur zijn we in Villa do Porto op Santa Maria aangekomen. Avondmaaltijd: gegeten in het restaurant van de marina, dat hadden we wel verdiend. Afgelegde mijlen: 113 NM

Marina Villa do Porto op Santa Maria

Vanwege de stroomproblemen hebben we regelmatig de motor moeten laten draaien om de spanning op peil te houden. Verder was het een zeer comfortabele en rustige overtocht met heldere nachten met prachtige sterrenhemel bij een helder nacht en volle maan.

In de marina van Villa do Porto zijn we gaan zoeken wat de oorzaak van het stroomprobleem zou kunnen zijn. Een medewerker van de werkplaats heeft samen met Coen de accu’s doorgemeten en alles leek in orde.

Jochem en Barbara

We hebben het er bij laten zitten en zijn samen met Barbara en Jochem ( Duitse vrienden) van SY TinLizzy het eiland gaan verkennen met de auto. Het was een stralende mooie dag, genoten van de vergezichten, de terrasjes en gezwommen in de zee.

De mannen in zee

Genieten

 

 

 

 

 

 

Ook moest er natuurlijk gewandeld worden, zo gezegd zo gedaan. Het werd een prachtige rondwandeling bij de plaats Santa Barbara. Alle vier hebben we enorm genoten van het mooie lieflijke en glooiende landschap met z’n grazende koeien in de weilanden en de lieflijke witte huisjes met gekleurde raamkozijnen. Zo mooi…….!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dagelijks hielden we het weer in de gaten en het moment brak aan om te gaan oversteken. 

We zijn 13 juni om 11.30 vertrokken vanuit Villa do Porto- Santa Maria.
De eerste 2 dagen zouden we weinig tot geen wind heb en moesten zo’n 200 mijl op de motor naar het noorden varen. Daar zouden we dan de wind oppakken zodat we dan naar het Noord-Oosten zouden kunnen zeilen. 
De eerste twee dagen waren enigszins relaxt, alhoewel we natuurlijk voor het zeilen gaan, maar dat heb je op zo’n trip van 7-8 dagen niet voor het zeggen. Het inslingeren was geen probleem en we konden zonder geschommel zelfs aan het tafeltje in de kuip onze maaltijd nuttigen. Het slapen ging ook prima, het monotone geluid van de motor went snel en je lag niet te stuiteren in je bed. De wind nam toe ( windkracht 4-5) op dag drie en vier, dus de zeilen werden gehesen en de windvaan werd aan het werk gezet. Die dag hebben we een walvis gespot maar helaas waren we te laat om er een foto van te maken, jammer. Het waren twee mooie zeildagen, echter dag 5+6 nam de wind toe, 32-34 knopen ( windkracht 7-8) en dit heeft ongeveer 48 uur geduurd. In het groot zeil hadden we 2 riffen gelegd en de genua was heel klein. De wind kwam uit Noord-Oostelijke richting. We werden genoodzaakt om enigszins naar het Zuid-Oosten te varen wilde we comfortabel kunnen zeilen. Vigo was dus niet te bezeilen, we besloten koers te zetten richting Porto. We voeren op deze manier ruim aan de wind en dat was te doen, alhoewel het toch wel aardig stuiteren was. Van eten koken kwam niets terecht evenals het slapen, dat was moeilijk. Met veel geschommel heen en weer konden we een boterham smeren en wat thee zetten. De deurluiken hadden we dicht gedaan, aangezien er veel water dwars over de boot stroomde, z.g.n. brekers. Het was zoveel water met als gevolg dat onze twee ramen op het dek lekkage vertoonde. Het was ook zoveel water…..
Het waren twee heftige zeildagen maar gelukkig nam de wind de 6e dag tegen de avond af ( windkracht 3). Voor de kust van Portugal moesten we een Shipping-lane over, een druk bevaren stuk van Noord naar Zuid en omgekeerd, met heel veel grote schepen. We hebben 2 schepen opgeroepen met de vraag of ze hun koers wilde aanpassen en dat deden ze zonder problemen. Toch bijzonder dat zulke grote schepen voor ons klein bootje hun koers willen verleggen. We zijn heel erg blij met onze AIS ( Automatic Identification System). Zo kunnen wij met de AIS, schepen op afstand identificeren en zij ons. Je ziet de naam van het schip, hun koers en vooral hun snelheid. Ook met mist of slecht zicht is AIS onmisbaar. We zijn de Shipping-lane goed overgestoken. Voor de kust van Porto werden we op de valreep getrakteerd op een onweersbui met slecht zicht. Niet leuk, maar gelukkig goed doorstaan. Toen we de rivier “Douro” bij Porto gingen opvaren was het zicht helder. Om 17.15 uur lagen we vast in de Marina van Porto. 
We hebben een afstand van 850 mijl in 7 dagen gevaren. De zeiltocht hebben we goed doorstaan, er zijn geen dingen stuk zijn gegaan op de boot (alleen stroomproblemen) heeft zich goed gedragen.

 

 

Geef een antwoord