Wat we mee maakte op Isla Bonita!

Roque de Los Muchachos

Het was weer fijn om van april tot oktober 2018 in NL te zijn geweest, maar ook weer fijn om terug te keren naar la Palma, ook wel Isla Bonita genaamd. Een eiland waar de eerste bewoners de Benahoare waren. Hun belangrijkste overblijfselen zijn de grotwoningen, rotstekeningen en de met stenen geplaveide paden door de bergen. Het eiland met z’n vruchtbare natte kant ( oost) en een droge zijde waar het meeste toerisme zich afspeelt. Het strand bij Tazacorte, erg in trek is bij de toeristen ( maar ook bij de plaatselijke bevolking) om na een bergwandeling te kunnen af koelen in de blauwe oceaan. De gezellige boulevard dicht bij de haven met zijn terrasjes met heerlijke tapas, de Spaanse witte wijn “Vega Norte” genaamd en de Spaanse muziek die door de hippies ten gehore worden gebracht op hun gitaar of blaasinstrument. Vooral op zondag, als ook de lokale bevolking hier ook van komt genieten, een gezellige drukte. 

Haven in Tazacorte

Het was geen probleem om weer te wennen aan onze plek in de haven, elke dag het ontbijtje in de zon en genieten van een heerlijk bakje koffie. Wat wil een mens zich nog meer wensen. De zeilvrienden om ons heen en de gezellige sfeer in de marina met de marineros ( havenmedewerkers), altijd even vriendelijk en behulpzaam. De vele bezoekjes de afgelopen 7 maanden waren hartverwarmend en we hebben er heel erg van genoten. 

v.l.n.r. Greetje – Coen – José – Rolf

Begin december hadden zus Greetje met zoon Rolf een appartementje gehuurd in Tazacorte. We hebben van alles ondernomen, vers gevangen vis gegeten, uitstapje naar zijde museum ondernomen in El Paso, Piratenbaai bezocht, de Caldera bewandeld van de vulkaan San Antonio en de zoutpannen in Fuencaliente bezocht, gezwommen in zee, Skip-Bo gespeeld en natuurlijk geklaverjast, heel gezellig allemaal. De week was dan ook zomaar weer voorbij. 

v.l.n.r. Jaqueline – José – Andries – Coen

Met de kerstdagen waren onze vrienden Jacqueline en Andries uit Zeewolde gekomen. Ook deze week vloog om, naar de Roque de Los Muchachos geweest, genoten van de tapas, Sangria gedronken bij “El Time”, de “Mercadillo del Agricultor” (Boerenmarkt) in Punta Gorda bezocht en een heerlijk stuk taart gegeten, dagje strand waarbij we op een strandbedje genoten hebben van de zon en samen met andere zeilvrienden de Kerst gevierd. Ook deze week was erg gezellig en was zomaar voorbij. 

Bertholt – Sandra – José

Het was heel bijzonder om Oud & Nieuw mee te maken op La Palma. Samen met Sandra en Berthold ( Duitse vrienden van het SY “Anyway”) zijn we naar het plaatselijke zwembad in Tazacorte gegaan waar ook de plaatselijke bevolking op zijn mooist gekleed samen waren gekomen. De mannen in pak en de vrouwen leken uit een sprookjesfilm van Wald Disney te zijn gelopen, lange jurken met flinke decolletés. De Palmeros ( ook wij natuurlijk) stopten om 0.00 uur bij iedere klokslag een druif in onze mond ( 12 stuks). Voor elke maand van het jaar 1 druif om zo een gelukkig en voorspoedig nieuwjaar te hebben. Er wordt geen vuurwerk af gestoken om middernacht. Een ander gebruik op La Palma is dat vrouwen rode lingerie dragen tijdens de jaarwisseling, want dat brengt geluk en veel liefde in het nieuwe jaar. We zijn daarna naar de “Plaza” in Los Llanos gegaan waar een groot podium met een live band aan het spelen was en ook daar de Palmeros op hun sjiekst. Alle dames in het lang en de heren in smoking en de kapper had w.s. overuren gemaakt. Heel erg leuk om mee te maken en alles in de buitenlucht met zo’n 18-19 graden qua temperatuur, geweldig.  

José-Bertholt-Sandra-Martina-Daniël-Norbert-Inez

We werden begin januari 2018 verrast door Wienette en Jan, ze wilde 1 weekje langs komen aangezien ze tijd hadden en de vlucht erg goedkoop was op dat moment, gezellig. 

Coen-Jan-Wienette onder de Drakenbloedboom

Ook met hen heel veel ondernomen waaronder de prachtige Drakenbloedbomen wandeling bij Las Tricias. In dit gebied woonde vroeger veel hippies. Ze waren niet zo gediend van wandelaars. Inmiddels zijn de hippies kapitalisten geworden en hebben een verdien model gevonden in de toerist. Bij Buracas is een groot hippie restaurant-terras voor onbespoten voedsel en fruit. We hebben daar genoten van het mooie uitzicht en de heerlijke vruchten smootie. Langs deze route staan onbemande verkoopstalletjes waar je geld kwijt kunt in ruil voor vruchten, armbandjes en zelfs oude boeken. Het was een prachtige wandeling, een wandeling die je naar het gedroomde Utopia brengt en waar iedereen in harmonie met elkaar en de natuur leeft. 

Prachtig wandelpad met Jan

De Drakenbloedbomen ( Dracaena draco) komen uitsluitend op de Canarische eilanden, Kaapverden en Madeira voor. Het is een zeer langzaam groeiende plant. Doordat het een eenzaadlobbige plant is, is het niet mogelijk de leeftijd vast te stellen door het tellen van de jaarringen. Het schatten van de leeftijd gebeurd door het tellen van de vertakkingen, echter is het een onnauwkeurige methode. De wetenschap gaat er wel vanuit dat de Drago op La Palma, duizenden jaren oud kan worden. De boom komt aan zijn naam doordat er uit kneuzingen van de boom een sap/hars loopt dat bij blootstelling aan zonlicht rood kleurt. In de middeleeuwen dacht men dat dit bloed van de draken was. Voor de oorspronkelijke bewoners ( Benahaores) speelde de boom een belangrijke rol binnen de religie. Het “drakenbloed” werd gebruikt bij de bereiding van medicijnen en voor het balsemen van de doden. 

Hippie restaurant

Het was een geweldig leuke en gezellige week met Jan en Wienette. 

Het Koningspad

Het was weer tijd om ons volgende bezoek te ontvangen, onze vriendin Els uit Zeewolde. Ook met Els het eiland verkend, gewandeld door de “Barranco de Las Augustinas”, ook een paar honderd meter omhoog gewandeld via het “Koningspad” waar we een prachtig uitzicht hadden over het strand en de haven van Tazacorte. Met de auto hebben we een rondrit gemaakt over het eiland en bij het zwembad “Charco Azul” in San Andres gestopt. De rum fabriek “ La Aldea” om de hoek moest ook bezocht worden en Els en Coen hebben genoten van het proeven van de vele soorten rum. 

Charco Azul

Het “Parque Antonio Gomez Felipe” in Los Llanos bezocht. Het was overweldigend mooi. Het park heeft met zijn natuurlijke materialen zoals lava en basalt, mozaïek, bloemen, planten, struiken en bomen een heerlijke sfeer weten te verwezenlijken. Alles is even mooi en perfect in het geheel passend gemaakt. 

Parque Antonio Gomez Felipe

Barranco de Las Augustinas

Ook deze week was erg gezellig, genoten van elkaar en van de vele mooie momenten samen. Het volgende bezoek diende zich alweer aan, alleen onze (zeil) vrienden Jeanette en Rob hadden een huisje in Puntagorda en later in Tazacorte geregeld. 

Los Indianos met Rob en Janette

In Santa Cruz wordt jaarlijks “Los Indianos” gevierd, het witte feest. De mensen gaan in het wit gekleed en er wordt gedanst in de straten van Santa Cruz op Latijns-Amerikaanse muziek met veel talkpoeder. Tijdens dit feest wordt de terugkeer van de emigranten gevierd. De inwoners van La Palma zochten hun heil in Midden- en Zuid-Amerika en keerde terug nadat ze hun fortuin hadden gemaakt. Gekleed in sjieke witte pakken, een strohoed, geld op zak en koffers vol kwamen ze van de boten af in de haven van Santa Cruz. Het strooien van talkpoeder ( wat vroeger meel was) komt w.s. van de zakken meel die van de boten afkwamen en voor witte wolken zorgden. Ook wij in het wit en enorm genoten van de Latijns-Amerikaanse muziek onder het genot van een mojito. 

afsluiting bij Varadero

We hebben de week vooral ingevuld met veel wandelen en genoten van de gezelligheid. De afsluiting bij ons geliefd visrestaurant “ Varadero” gerund door onze Spaanse gastvrouw “Effi”. Het was van ouds erg gezellig met Jeanette en Rob.

Het was weer tijd voor het volgende bezoek, Evie en René, vrienden uit Zeewolde. De week viel een beetje in het water, aangezien de griep meegenomen was uit NL en René, Evie en José , ieder enkele dagen geveld waren. Coen is er zonder kleerscheuren vanaf gekomen. 

Evie en René uitzicht vanaf het Koningspad naar Tazacorte

De eerste dag ( nog niemand ziek) hebben we het oude Koningspad ( van 0 naar 600 meter – 12 km heen en terug) gewandeld van Tazacorte naar El Time, een zeer steile wandeling. Het koste een ieder flink wat zweetdruppeltjes, maar we hebben het gefikst. Coen heeft met Evie, of met René of samen uitstapjes gemaakt, José heeft 4 dagen op bed gelegen. Wederom de Roque de Los de Muchachos, De Piraten baai, de Caldera bewandeld van de vulkaan San Antonio in Fuencaliente, tapas gegeten bij ” Cerverceria Isla Verde”, bierbrouwerij en tapas restaurant in El Jesus, het “Parque Antonio Gomez Felipe” in Los Llanos bezocht en als afsluiting gegeten in het restaurant “Adrinere” in de marina.Al met al toch een gezellige week en we hebben veel gelachen met elkaar.

eten bij Adrinere in de Marina

Ons plan was in April naar Tenerife te gaan, alwaar (schoon)zus Lies en Bepke op bezoek zouden komen. Helaas is dit niet door gegaan omdat we problemen hadden met het koelingssysteem van de motor. Een behoorlijke grote reparatie en de onderdelen moesten uit Las Palmas op Gran Canaria komen. Het was allemaal niet op tijd en hier in Spanje is alles “ majana, majana….” Lies en Bepke hebben een onderkomen gehuurd en hebben ondanks onze afwezigheid een fijne week gehad.

Met onze Belgische vriend Wilfried, zijn we 5 dagen wezen zeilen met zijn boot. Het waren mooie en gezellige dagen samen. Het filmpje laat een impressie van deze dagen zien.

We werden blij verrast met het bezoek van onze zoon Maarten, Anna en onze kleinzoon Boas halverwege mei. Geen haar op ons hoofd om te gaan vertrekken. Ze hadden een huisje gehuurd in Puntagorda, vreselijk mooi gelegen op de heuvels in het Noord-Westen van het eiland. Aangezien de natuur in deze tijd op z’n moois is, was het een plaatje waar ze zaten, een zeer groene omgeving en veel bloemen, prachtig gewoon. We zijn met onze zeilboot samen de zee op gegaan en genoten van een dolfijnen show. Maarten wilde de vishengel uitgooien, zo gezegd ,zo gedaan. Plots stond de lijn zo strak als een snaar, wij blij. Beet, maar……de lijn zat ergens onder de boot vast. In de voorhaven heeft Maarten de sprong in het koude water gewaagd om te kijken waar de lijn aan vast zat. De lijn was nergens meer te vinden dus niet in de schroef of roerkoning, gelukkig maar. In het huisje waar hun verbleven was een buitenkeuken met een buitenoven. Maarten heeft ons verrast met zelfgemaakte pizza’s. De oven was vroeg in de ochtend al opgestookt en was goed warm en het deeg lag klaar. De pizza’s waren verrukkelijk en de sfeer erg gezellig. Aangezien je op La Palma werd dat de volgende uitdaging voor Maarten. Aangezien Anna met hem meeging, voor ons de gelegenheid om op Boas te passen.

We hebben enorm genoten van hun bezoek en vooral van de kleine Boas, wat een heerlijk mannetje. De week was weer veel te snel voorbij, maar zeer kostbaar……! 

In totaal zijn we 9 maanden op la Palma geweest en hebben het héél erg naar onze zin gehad. Een eiland wat voelt als een goed passende jas, vriendelijke bevolking, een relaxte samenleving, altijd mooi weer, niet te warm en elke dag in Tazacorte zon. Genoten van de medezeilers in de haven, waar dan ook vandaan, de vriendelijke behulpzame marineros en kantoorpersoneel Elsa en Jannet en Onno die veel voor ons heeft geregeld en niet te vergeten “amigo” Adriano, altijd lachend en vrolijk. We zullen ze allemaal erg gaan missen, een eiland waar we onze oude dag best zouden willen slijten, een eiland wat we in ons hart hebben gesloten. 

HOE MOOI………!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord