El Hierro… ook wel Ferro genoemd

El Golfo op El Hierro

We hebben 6 van de 7 Canarische eilanden bezocht, El Hierro stond nog op ons lijstje.
Vanuit Tazacorte op La Palma, zijn we samen met SY “Maaike Sadet” naar La Gomera gezeild. We hebben samen 1 nacht geankerd bij Val Gran Rey. Jacco had tijdens de overtocht een Mahi-Mahi ( Goudmakreel ) gevangen en samen hebben we deze heerlijke vis s’ avonds opgegeten op de boot van Jacco en Jannie. -Mahi

Heerlijke Mahi-Mahi (goudmakreel) door Jacco klaargemaakt

Mahi-Mahi

Tijdens de overtocht naar El Hierro ( 35 mijl) was er geen wind, we hebben de hele weg op de motor gevaren en aangekomen in de haven van Estaca waar we een mooie plek toegewezen kregen in de vrijwel nieuwe haven. Een mooie, nette haven maar veel swell tijdens ons verblijf.

Isla El Hierro

El Hierro is van vulkanische oorsprong, erg bergachtig en er zijn aan de kust zeer hoge kliffen. Het eiland dankt zijn vorm aan een aardbeving, waarbij ongeveer een derde van het noordelijk deel van het eiland afbrak en in zee weggleed. Hierbij ontstond de huidige El Golfo baai.
In de hoofdstad Valverde ligt een klein vliegveld en vertrekt een veerboot naar Tenerife.
Industrie kent het eiland niet. De bevolking leeft van landbouw, visserij en ambachten.
Er is een project gaande om het eiland volledig in zijn eigen energiebehoefte te laten voorzien. Het moet een einde maken aan de import van ongeveer veertigduizend vaten ruwe olie. Dit wordt nu nog niet gehaald. In 2016 werd ongeveer 40% van de benodigde stroom opgewekt.

Charco Azul – zeezwembad

In september 2011 bereidden de autoriteiten van het eiland zich voor op een mogelijke vulkanische uitbarsting. Sinds 19 juli van dat jaar werd er toenemende seismische activiteit waargenomen op het eiland. In het geval van een uitbarsting zouden in korte tijd 4000 mensen geëvacueerd moeten worden. Uiteindelijk kwam het niet tot een uitbarsting op het eiland. Wel waren er een groot aantal (kleine) aardbevingen. Onder water, ongeveer 2km zuidelijk uit de kust van El Hierro, was inmiddels wel een uitbarsting begonnen. Waar de oceaanbodem zich voorheen zo’n 150m tot 180m onder zeeniveau bevond, werd de hoogste top van de kegelvormige vulkaan in april 2012 gemeten op 86m onder zeeniveau. Van seismologische activiteit in het gebied is inmiddels vrijwel geen sprake meer, maar in theorie zou de vulkaan op termijn nog verder omhoog kunnen komen en zo een nieuw eiland vormen.

Een hele stijle afdaling ( alleen lopend toegankelijk) naar een weekend dorpje bij de Bahía de Las Calcosas met een zeezwembad

Het eiland is iets groter dan de oppervlakte van Amsterdamstad en in 2016 woonde er 10.587 mensen. Het toerisme is summier, je vind er n.l. geen witte zand stranden maar je kunt er prachtige wandelingen maken en dat hebben we dan ook gedaan.
Het openbaar vervoer is goed geregeld, maar je kunt helaas niet overal met de bus komen. We hadden voor 1 week een auto gehuurd en zijn naar mooie Playas – zee zwembaden – verschillende Nationaal Parken geweest en kleine sobere dorpjes met gezellige restaurantjes en leuke terrasjes.

Nu op de plek van de Garoé boom, een  laurierboom

een van de vele natuurlijke waterbassins waar het water in opgevangen werd

Op dit plaatje is te zien hoe het water opgevangen werd in die tijd

De heilige boom van El Hierro
De Garoé boom bevindt zich op een plaats vol van magnetisme, in het dorp San Andrés in El Hierro. Aanbeden door de Bimbaches (vroege bewoners van het eiland), is de boom vandaag een symbool voor de identiteit van de eilanders. De bladeren van deze laurierboom konden genoeg water verzamelen om de gehele bevolking van El Hierro te bevoorraden, waardoor deze een heilige boom werd verklaard. In de XVII eeuw heeft een orkaan de boom verwoest en niet eerder dan 1949 werd deze vervangen door de huidige laurierboom.

Prachtig mooi groen landschap waar je heerlijk kunt wandelen

Lava en grote stenen, een zeer ruig landschap

We hebben 2 mooie weken op El Hierro gehad, een prachtig rustig eiland waar je enorm kunt genieten van de bijzondere natuur en met zijn verschillende landschappen.

Geef een antwoord