Bermuda en de Atlantische overtocht naar de Azoren

Bermuda 4 mei t/m 17 mei 2016

P1070673

Bermuda inzicht

Even voor het moment dat wij de haven van St. Georges op Bermuda zouden binnenvaren, kregen wij een NL boot in het vizier. Het bleken onze vrienden Henny en Tjerk van de “Selene” te zijn. Ze stonden op het punt te vertrekken naar de Azoren, maar keerden alsnog om toen zij ons zagen. Nadat we ingeklaard hadden, zijn we met onze boot langszij gaan liggen en hebben samen geborreld, gegeten en verhalen uitgewisseld. De “Selene” begon rond 19.00 uur onder luid getoeter aan de oversteek naar de Azoren, het was heel gezellig.

P1070680

De baai in St George, de Wildeman 3e van rechts

De oversteek van de US naar Bermuda leverde slechts twee problemen op, een kleine scheur in het achterlijk van de Genua. Dit moest gemaakt worden, dus de volgende dag het zeil strijken en deze naar de zeilmaker brengen. In de tweede plaats hadden we problemen met de neerhouder, de gasspring werkte niet meer en moest vervangen worden. Het zeil kon gemaakt worden maar de gasveer bleek niet te krijgen op het eiland en bestellen zou te lang duren. Zonder gasveer is de neerhouder in combinatie met de kraanlijn in principe ook te gebruiken. De komende dagen zou er een lage drukgebied over Bermuda trekken met windstoten van meer dan 40 knopen. Aangezien we aan lage wal voor anker lagen, besloten we om het anker op te halen en naar hoge wal te vertrekken, zodat we daar met gerust hart de harde wind konden afwachten. Het is goed gegaan, ankeralarm s’ nachts aan en ook het CQR-anker heeft goed zijn werk gedaan. Onze vrienden van de Blues waren onderweg in dit heftige weer, maar zijn gelukkig veilig aangekomen en bleken na binnenkomst in St. Georges geen schade te hebbenopgelopen. Ze waren nat en koud en hebben zich opgewarmd op onze boot onder het genot van een natje en een droogje.

P1070676

SY de “Blues” naast een mooie regenboog

In de baai van St Georges zie je boten van allerlei nationaliteiten, een gezellige drukte. Er kwamen steeds meer bekenden zeilers binnen lopen, “ Begerto” ( Belgische vriend Marc), “LaLuna” ( Denise en Etienne) “Cedo Nulli” ( Joris en Nicole) “Mystic Shadow” (Fred) en “Long John Silver” ( Stef en Manon). Het was erg gezellig met z’n allen.

Het eiland is prachtig, glooiend en overal kleine idyllische baaitjes met prachtig helder blauw water, tevens heel erg groen en heel veel bloemen.

P1070687

Met de Ferry naar Navy Dockyard, gelegen aan de westpunt van Bermuda

Met de ferry zijn we vanuit St Georges naar Navy Dockyard gegaan, een mooie zeetocht en weer terug met de bus naar St.Georges. We zijn nog uitgestapt in het drukke Hamilton en zagen vele mannen in gekeurde Bermuda’s, polo’s en kniekousen lopen, een prachtig gezicht.

P1070690

Natuurlijk ook het dragen van een colbert, zag je veel

P1070691

Deze heer ging er echt voor staan, prachtig toch!

De Tobacco Bay is een prachtige baai waar we de volgende dag zijn gaan snorkelen en waar we weer prachtige vissen hebben gezien.

P1070697

De Tobacco baai, het leek wel een zwembad, zo helder water

De dagen gingen snel, veel gezelligheid en eind van de dag bij elkaar borrelen. Naar een bar gaan was niet te doen, 1 pint bier voor $ 9,00. Alles op Bermuda was erg duur, 1 brood voor $ 5,00 1 liter Griekse yoghurt $ 10,00. Ik ben de yoghurt maar zelf gaan maken wat trouwens omgerekend toch nog $ 2,50 kostte. We waren klaar voor de oversteek en het goede weervenster diende zich aan.

Oversteek Bermuda – Azoren

Woensdag 18 mei zijn we samen met Fred rond 10.00 uur vertrokken richting de Azoren, onder luid getoeter van de achterblijvende vrienden.

IMG_1635

Ons vertrek naar de Azoren

Met een Zuid-Oosten wind 4 Bft, die s ‘avonds aanwakkerde tot 5 Bft en vervolgens gereefd de nacht in gegaan. De wind nam de volgende dag verder toe naar 6 Bft en de golven bouwden snel op, erg onrustig. We moesten beide wennen aan het geschommel, nog duidelijk inslingeren. Ik had gelukkig voor 3 dagen warm eten bereid, alleen even opwarmen en klaar. Het werd regenachtig en wederom lastige golven, maar de regen was gelukkig van korte duur.

Wanneer we terugkijken op de afgelopen weken, zijn we blij dat we Rob, onze Weather routeerder, op een thuisbasis konden raadplegen. Met hem en onze eigen gribfiles via Sailmail op de SSB, hadden we voortdurend een goed beeld van de weersituatie. Met deze ervaring zouden we iedereen vanaf nu een routeerder op een thuisbasis willen aanraden, het geeft veel rust en vooral veel informatie. We hebben gelukkig op deze passage de Aries weer goed kunnen gebruiken, vooral op de halve windse en de minder ruime- windse rakken. Heel prettig als je bedenkt dat deze rakken meerdere dagen achtereen besloegen. Als je echter niet veel ruimte hebt om van een bepaalde koers af te wijken, heb je op rakken met hoge golven soms toch veel afwijking met de Aries. Immers deze volgt de wind en in windvlagen loeft de Aries op, Natuurlijk wel zo veilig, zeker als je slaapt, maar je gaat op den duur veel afwijken van je oorspronkelijke koers. Zeker tijdens de laatste week van deze oversteek hebben we de stuurautomaat ingezet om de koers zo veel mogelijk exact te kunnen houden. Een stuurautomaat die zwaar genoeg is voor jouw schip is onontbeerlijk, een automaat met een kwadrant aansturing is voor iedereen verder aan te bevelen. Om je heen hoor je veel problemen met stuurautomaten, meestal met als achtergrond een veel te licht apparaat voor het schip in kwestie.

P1070708

Een vrachtschip dicht langs ons heen

De zeiltocht hield dagen in met zeer weinig wind, klapperende zeilen dus motoren, maar ook dagen met 6-7 Bft wind, met een ruime, bakstag tot aan de windse koers, vervelende dwarse golven met brekers en veel water over de boot. Mooie heldere nachten met veel sterren, prachtige zonsop- en ondergangen, koude en vochtige nachten dus weer tijd voor zeilpak, muts en sjaal. De rolreeflijn van de Genua moest op een gegeven moment ’s nachts vervangen worden en tevens bleek de splitpen van de neerhouder te zijn gebroken. Het was bepaald geen rustige oversteek, 17 dagen met het ene lage druk gebied naar het andere, zelfs moesten we met een flinke omweg maken, toen we een zeer sterk lagedrukgebied met veel wind ( 50 tot 60 kts in de kern!) moesten ontlopen. De laatste week konden we volstaan met een halve Genua, soms zelfs alleen een storm fok, wind achter, golven van 5-6 meter, en surfend vonden we zo de weg naar Horta met een snelheid van 6-7 knopen per uur.

P1070722

Alleen op een zeer kleine fok liepen we zeer hard

Indrukwekkend om te ervaren, dat je met zo’n weinig zeil en met deze golven, zoveel snelheid kan ontwikkelen. Indrukwekkend betekend in dit geval ook, dat je moet wennen aan de hoogte van dergelijke golven. Immers golven van 6 meter geven je echt het gevoel dat je klein bent, maken je soms bang maar met een goed schip, leer je dit ook gewoon te vinden.

P1070721

Eiland Fayal inzicht

Afgelegde afstand:  1912 mijl –  Motor uren:  102 uur – Onderweg: 17 dagen – 406 uur

Wat hebben we de afgelopen passage nu veel gebruikt, in willekeurige volgorde:

keukenrol papier – natte (baby) doekjes – wegwerp washandjes – goede thermoskan – Granny Smith appels ( zeer lang houdbaar) – mandarijnen – pindakaas ( met sambal!) -watermaker: (10- 20  liter)  per dag perfect drinkwater – kleine flesjes drinkwater – muesli repen. E-reader en boeken – spelletjes op PC (Mah-Yong) – Ikea solar buro lampjes – zak lantaarns, speciaal de headlight! Raymarine E-7, top machine! Streaming met Ipad! IPAD 3G en GPS

SSB: cruising netje, 2 x per dag met mede cruisers onderweg ( 8104 ) – 2 x per week met andere cruisers in de Carieb en Atlantic ( 8104) – 1x per dag gribfiles via Sailmail. Sat-phone Motorola 9505: SMS contact elke dag met routeerder Rob en Kai voor thuisfront. logboek: positie en bijzonderheden, meerdere ( vaste) momenten per dag. Imray 100 North Atlantic Ocean Passage Chart: bijhouden positie, elke dag icm logboek

Wat hebben wij gemist:

na 10 dagen (!) : vers vlees – vers brood – verse groente – chocolade – snoep – lekker tap biertje -3e gasfles – reserve gas spring neerhouder – reserve oplader PC.

Inmiddels hebben we een overzicht van hetgeen na deze passage gerepareerd of vervangen moet worden:

onderlijk genua zeilmaker – nieuwe rolgenualijn – nieuwe gas cylinder neerhouder Rodkicker van Selden – nieuwe footswitch ankerwinch – nieuwe RVS shackle t.b.v. ankerketting – revisie en schoonmaken lieren, speciaal de  BB Lewmar 46 lier – nieuwe pelikaan haak SB ingang reling – controle blokken, verstaging, splitpennen etc. en lopend want.

We zijn achteraf heel blij met onze ST6000 ( stuurautomaat) ,veel gebruikt en gelukkig ons nog nooit in de steek gelaten, wel afkloppen! En dan natuurlijk onze trouwe MD22a, wat een geruststelling deze jongen, met zijn 57 HP!  Veel dank zijn we in dit kader nog steeds aan Bert, ( “Heb Vertrouwen”) van Harderwijk Maritiem verschuldigd, aan te bevelen voor iedereen, top vakman!

Na aangekomen in Horta op de Azoren, beginnen we aardig bij te komen en merken dat we weer in Europa zijn beland. Alles is gelukkig weer een stuk goedkoper, vooral wijn, port en …..whisky!

IMG_1630

Onze ankerplek na aankomst in Horta

Uiteindelijk hebben we een goede plek hier in de marina kunnen vinden voor ca. 15 euro pd. inclusief water, elektra en redelijk goed internet. De komende weken lekker uitrusten en genieten van de Azoren.

IMG_1643

En …..natuurlijk een biertje bij Café Sport

Geef een antwoord