De oversteek Charleston – Bermuda

27 april t/m 3mei 2016

P1070668

Bij ons zie je meeuwen achter een vissersboot, hier zie je Pelikanen. Dit was bij vertrek naar Bermuda

Het ideale weergat diende zich aan, dus tijd om te vertrekken naar Bermuda.

Na de laatste boodschappen te hebben gedaan ( zoals altijd voor een lange reis) het warmeten s’ ochtends voor 3 dagen klaar gemaakt. Mocht de katterigheid ( waar ik toch meestal 2 á 3 dagen last van heb) nog een rol spelen, dan is het opwarmen van een maaltijd toch wel erg handig, want blijven eten is zeker een must. We vertrokken met prachtig zeilweer, strak blauwe hemel en de wind Zuid-West 2 Bft en flinke stroom mee. De Aries ( windvaan) moest het sturen over gaan nemen, dus de pikhaak gepakt om het roerblad naar beneden te duwen. Helaas ging dat niet goed en de pikhaak verdween in de zee, maar gelukkig hadden we een reserve pikhaak. De Aries goed instellen lukte niet, de binnenbuis met de lagers zaten vast en was met geen mogelijkheid los te krijgen. De automatische stuurautomaat ingezet en deze heeft het hele traject goed zijn werk gedaan. In de loop van de dag nam de windkracht toe, Zuid 6 Bft, we gingen als een speer. Na 24 uur hadden we 144 NM afgelegd, best veel voor de Wildeman. De wind draaide wederom naar Zuid-West en had een kracht van 4-5 Bft, bakstag wind en de omstandigheden waren perfect te noemen. Na 48 uur was de afgelegde afstand 275 NM, de snelheid zat er goed in. Helaas ruimde de wind naar Noordelijke richting en nam in kracht af zodat we dag 4 de motor bij hebben moeten zetten, motorzeilen dus.

P1070670

Strak blauwe zee

Tevens wat last van regen en onweersdreiging aan de horizon, gelukkig niet boven ons. De wind nam aan het eind van de dag weer toe Noord 5-6 Bft, dus de motor kon uit. Een dubbel rif gezet in het grootzeil en Genua. We zagen helaas dat er in het achterlijk een scheur van ongeveer 50 cm was ontstaan, maar gelukkig bleef de scheur op de dwars naden/stiksels hangen. De wind draaide verder naar Noord-Oostelijke richting, maar nam helaas ook weer af waardoor we kozen om motorzeilend verder te gaan. In de loop van de nacht ruimde de wind naar Oost. De nacht was helder en enorm veel sterren aan de hemel, prachtig. Tegen de ochtend nam de wind helemaal af, de zee was volkomen vlak, ongelooflijk maar waar. Bermuda was toen nog 50 NM verwijderd, het eind was in zicht. De Genua hadden we ingedraaid, gelukkig geen probleem wat de scheur betrof, we wilden wachten tot in in St Georges alvorens een zeilmaker op te zoeken. 

P1070672

Zo blauw en geen rimpeltje in het water

De Radiodienst van Bermuda riep ons op en heette ons van harte welkom na eerst wat gegevens te hebben uitgewisseld. We werden geïnstrueerd hoe te varen en eerst moesten inklaren voordat we voor anker konden gaan. Heel duidelijk en zeer vriendelijk allemaal.

P1070673

Bermuda – St George op de achtergrond

We liepen om 15.30 uur de baai van St Georges binnen en werden buitengaats nog verwelkomd door ….de Selene met Hennie en Tjerk, die op het punt stonden om te vertrekken naar de Azoren.

Na eerst bij de douane en immigratie dienst te zijn geweest, aangelegd langszij bij de Selene en een glas wijn gedronken op ons weerzien.

Afstand Charleston VS  èSt Georges op Bermuda: 771 NM

Tijd onderweg: 148 uur

Gemiddelde snelheid: 5.20 mijl per uur

Motorzeil uren:  60 uur en 12 min ( helaas)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord