Planning…hoe zo planning?

Het is fijn om een houvast te hebben in je leven, je globale planning in kaart brengen, maar dat is vaak aan allerlei niet beïnvloedbare omstandigheden onvoldoende mogelijk, zoals het weer bijvoorbeeld.

In ons geval werden we geconfronteerd met het plotseling overlijden van onze (schoon)zus en we zijn, nadat de ANWB alarmcentrale alles regelend had, naar NL gevlogen. Wat kan je leven dan plotsklap op de kop staan en wat een impact heeft zo’n “ even” naar NL vliegen, op je dagelijks leven als zeiler.

Voor ons wat het heel belangrijk om de boot goed achter te laten. Op het eiland St Thomas ( US-Virgins Island) waren niet zo veel mogelijkheden, dus naar de Crown Bay Marina. We werden geconfronteerd met een zeer hoog haven tarief ( $ 100,00 per dag). Dat was behoorlijk schrikken, maar wat is geld als je dat afzet tegen het verlies van een dierbare. We zijn achteraf heel blij dat we de keus hebben gemaakt om naar NL te gaan en dicht bij de familie te zijn, om samen het afscheidsproces te ondergaan van onze zo dierbare (schoon)zus.

Vooraf aan deze onderbreking even terug in de tijd.

We zijn een aantal dagen na aankomst in Ponce ( zuidkust van Puerto Rico) vertrokken naar de Salinas Bay, ongeveer 10 mijl ten oosten van Ponce. Deze zeiltocht was motoren tegen de wind in en aangezien er s’ ochtends meestal weinig wind was, besloten om 7.00 uur te vertrekken. De zee was rustig, dus geen tot weinig buiswater. Opvallend, zo rond de klok van 10.00 uur stak de wind op en nam de golfslag toe, gelukkig waren we bijna op de fantastische bestemming, de “Salinas Bay”

P1060516

De Salinas Baai op Puerto Rico

Een baai midden tussen de mangrove, zeer beschut tegen de wind en de golfslag van zee dus perfect en rustig om te ankeren. We zijn hier een aantal dagen gebleven, heerlijk relaxen. Ons volgende eiland zou Isla de Culebra zijn, varend richting ONO dus tegen de wind in. We hebben de zeiltocht van de Salinas Baai naar het Isla de Culebra, s ‘nachts te gevaren. Weinig wind en geen hoge golven, dus een aangenaam motor zeiltocht.

P1060528

Esenada Honda Baai op Culebra

Tegen de ochtend zijn we tussen riffen door ( best spannend) aangekomen bij Isla de Culebra, wederom een land inwaartse baai “ Ensenada Honda ” waar enorm veel witte vlinders om ons heen vlogen en onze reukorganen geprikkeld werden door een zoet ruikende lucht, heerlijk. Rondom de baai mooie groene heuvels en mangroven met prachtige huizen die gelegen waren op schitterendste plekjes. De volgende dag hebben we samen met onze vrienden Henny en Tjerk een golfkar gehuurd en zijn het eiland van zuid naar noord en van oost naar west gaan bekijken.

P1060532

Dagje met de golfkar op stap

Leuk om met zo’n golfkarretje te rijden want zo groot was het eiland ook weer niet. Prachtige stranden gezien en mooie vergezichten en natuurlijk gesnorkeld in helder blauw water. Onderweg zagen we veel bloemen en zelfs orchideeën, de hoeveelheid vinders werd ons nu duidelijk. We hebben die dag erg genoten, een mooi en lieflijk eiland.

P1060541

Flamingo Baai

P1060540

Flamingo Baai

P1060559

Vele prachtige stranden op Culebra

Onze volgende doel was St Thomas, een van de drie US-Virgin Islands ( de andere twee zijn St John en St Croix). De zeiltocht van Isla de Culebra naar St Thomas was niet rechtstreeks, het was n.l. weer tegen de wind in. Met 1 rif in het grootzeil en Genua hebben we hoog aan de wind 1 rak ZW gevaren en daarna 1 rak NO met een windje oost 3-4. In totaal was het een afstand van 34 mijl. De eerste nacht geankerd bij het Water Island in de Flamenco Bay en de 2e nacht in de Druif Bay. Veel grote mega jachten met jonge mensen in badpak en kerstmuts op en zelfs de zeilboten waren met verlichting in kerstsfeer gehuld. De 3e nacht zijn we in de long Bay voor anker gegaan, een baai gelegen aan de hoofdplaats Charlotte Amalie.

We keken onze ogen uit, aan de kade 3 grote Cruiseschepen, mega hoge schepen van wel 10 verdiepingen hoog. In de haven was het vergeven van zeer grote mega jachten die s’ avonds verlicht waren met blauw let licht.

P1060584

elke dag mega grote cruisschepen aan de kade in “Charlotta Amalie” in de Long Bay

P1060619

Wat zijn wij dan klein…..

We vonden het weer tijd worden om de rust op te zoeken, echter werd het toen een retourtje NL.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een antwoord