De Virgin Islands: droomeilanden of…………..?

De Virgin Islands, oftewel de Maagdeneilanden liggen in het Noord Oosten van de Carieb en vormen een gewilde locatie voor menig zeiler.

Waarom laat zich snel raden.

P1060732

De Britse Maagden Eilanden

De eilanden liggen niet ver uit elkaar, bijna nooit meer dan 10 mijl. Eilanden met overal diep water, mooi weer, witte stranden en azuur blauw water met bijna altijd een oostelijke wind en een ideale winkracht tussen de 10 en 20 knopen.  Van elke baai zou je een ansichtkaart kunnen opsturen.

P1060684

Little Jost van Dyke – Sandy Cay

Het water is helder, veel gekleurde vissen, schilpadden, Tarpons, te mooi om waar te zijn. Je krijgt het gevoel dat dit eilanden gebied in beslag wordt genomen door de geciviliseerde en decadente wereld, omdat je op veel plekken resorts tegen komt. Het authentieke karakter van deze eilanden is bijna geheel verdwenen. Overal moorings, afval inleveren tegen betaling, hoge prijzen en vooral veel Amerikanen die voor alles veel willen betalen. Waar je komt zie je Catamarans, die vooral door deze Amerikanen voor korte tijd worden gehuurd. Dit betekend dat anker plekken schaars zijn geworden, immers de moorings ( 30 USD per nacht) liggen inmiddels op de mooiste plaatsen.

P1060649

St John waar je alleen aan een meerboei mag ankeren

Alleen als je moeite doet zijn er wel degelijk mooie anker plekken.

We willen er enkele noemen;

Maho Baai op St John– Little Jost van Dyck met Sandy Cay – Benures Bay op Normen Island – en de White Bay en Little Harbour op Peter Island.

P1060718

De White bay op Peter Island

Tussen door kom je in baaien waar je voor grote verassingen komt te staan. De ene keer zie je s’ avonds op 1 mooring 3 Catamarans liggen ( Great Harbour op Jost van Dyke) en een andere keer lagen we op Virgin Gorda in Gorda Souns bij Pricly Pear Island en Bitter End waar we lazen dat in Biras Creek kinderen onder de 8 jaar niet werden toegelaten.

Bij Bitter End waren schattige Cotterjes te huren met uitzicht op de baai en o.a. Saba Rock met alles erop en eraan. Voor wie dit zoekt, een uitgelezen prachtige plek. Wel moet je je bedenken dat de portemonnee goed gevuld moet zijn.

P1060777

Saba Rock – klein eiland wat vol gebouwd is met een bar en restaurant

Voor civilisatie moet je daarom flink in de buidel tasten. Ondanks dit alles zijn de baaien waar we geankerd hebben vooral prachtig.

De aanwezigheid van de vele moorings voorkomen dat het koraal op de bodem en het zeegras niet vernield worden. Recht is recht, dat hebben de Engelse en de Amerikanen goed begrepen. Van de ankerplekken, in de door ons genoemde rustige baaien, hebben we meer dan genoten. Slechts met enkele ander jachten konden we hier genieten van alles wat de natuur en de zee te bieden heeft. Snorkelen leverde elke keer weer verassingen op, nu eens kon je mee zwemmen met een schildpad, dan weer zaten er 12 Tarpons bij de boot. Ook werden we regelmatig verrast door Jacks en Mahu’s die op kleine vis aan het jagen waren. ( Ansjovis?) Een schouwspel wat elke keer weer een zeer boeiend spektakel opleverde. Niet te vergeten het mooie uitzicht met de ondergaande zon. Het heldere azuur blauwe water nodigde je elke keer weer uit om een frisse duik te nemen. In ons Adem en Eva kostuum hebben we daar dan ook vele malen van kunnen genieten. We realiseren, ons misschien wel te weinig, hoe mooi deze plaatsen waren.

P1060638

Spreekt voor zich……

Het gewone leven gaat echter ook door dus het wassen van kleding in de plaatselijke wasserij, een ware belevenis. De wasserij was m.n. voor de locals, zakken vol kleding werden aangerukt en de machines werden tjok vol gepropt met wasgoed. Door de hoeveelheid wasgoed in de machine, wilde het water niet schuimen, dan maar extra waspoeder erbij doen tijdens het wasprogramma en ja hoor, het schuim kwam zelfs weer uit het waspoeder vakje. Het wasmachineprogramma koste 3 USD, niet veel maar voor de locals blijkbaar wel, gezien het volproppen van de wasmachine. Of de was wel schoon uit de wasmachine kwam, dat blijft voor mij de grote vraag.

Oud en Nieuw hebben we in de Long Bay in St Thomas gevierd met Jim en Paula. Engelse die we 1 jaar eerder ontmoet hadden op Madeira. Jim, bleek een olijke Engelsman uit Nottingham te zijn, vlak bij Sherwood Forest, of te wel Robin Hood was in de buurt. Vanaf onze anker plek in de Long Bay zaten we op de eerste rij om het prachtige siervuurwerk te zien, afgestoken vanaf een ponton vlak voor onze neus in de baai. Vuurwerk zoals wij dit kennen, afgestoken door iedereen met vooral veel knal vuurwerk is hier uit den boze.

Zijn de maagden eilanden een bijzondere plek die je moet bezoeken?

Wij zeggen zonder meer ja, deze eilanden moet je een keer gezien hebben. Ondanks alles, civilisatie, decadentie, resorts, moorings, catamarans, zijn er nog steeds genoeg mooie plekken die je niet mag missen. Wij hebben enorm genoten van dit prachtige zeilgebied.

P1060690

We genoten elke avond van de schitterende ondergaande zon

 

 

Geef een antwoord