Bonaire

De zeiltocht St Maarten naar Bonaire

22 t/m 30 mei 2015

Zaterdag 23 mei zijn we aan de oversteek naar Bonaire begonnen. Om 7.00 uur vertrokken we, 1 rif in het grootzeil en een dubbel rif in de Genua. De Aries ( windvaan) aan het werk, echter het vele zeegras maakte de werking van de Aries wederom heel moeilijk. s’ Avonds heerlijk genoten van de van te voren klaargemaakte macaroni. De eerste dag hebben we 141 mijl gevaren met een gemiddelde van 6 knopen snelheid per uur. Het was zonnig en onbewolkt met een oostelijke wind, kracht 4 Bft. Aangezien de Aries, zoals gezegd, niet z’n werk kon doen, hadden we maar meteen de stuurautomaat aangezet. De zonnepanelen leveren hier in de Carieb veel energie zodat het gebruik van de stuurautomaat, watermaker en de koelkast overdag geen enkel probleem opleverde. Toch hebben we de motor de 2e dag om 8.00 uur even aangezet om de accu’s weer goed op te laden zodat we de accu’s weer helemaal goed vol hadden. De felle zon in de kuip was niet om te harden dus besloten we toch maar de bimini op te zetten. Tot nu toe hadden we dat onder het zeilen nog niet gedaan, aangezien het zicht en bewegingsvrijheid hierdoor beperkt word. Zoals gezegd was het dermate warm dat schaduw een must werd. De wind was ruim en oostelijk, tussen 3-5 Bft en nog steeds 1 rif in het grootzeil en dubbel rif in de Genua. De 3e dag kregen we rond 8.00 uur s’ ochtends helaas 2 tot 3 knopen stroom tegen (!) en dat maar liefst 42 uur (!). Halve wind, oost 4 Bft, dus vol tuig om alles eruit te halen. Toch wat frustrerend, 5 tot 6 knopen snelheid op het log en slechts 3 tot 4 knopen snelheid over de grond. We Hebben het later uitgezocht en wat bleek; er loopt een stroming in de Caribische zee van zuid-oost naar noord-west. Rond 4.00 s’ nachts nam de wind gelukkig toe, Oost 4-5 Bft en bij de wisseling van de wacht de Genua dubbel gereefd en1 rif in het grootzeil. Tijdens de wacht van Coen een harde knal ergens op het dek, waardoor ik rechtop in mijn bed zat. De harp van de neerhouder was gebroken waardoor de giek niet meer naar beneden werd getrokken. Ondanks de flinke deining heeft Coen toen een nieuwe harp aan de neerhouder gemaakt, nadat hij goed aangelijnd op het dek zat. Het was even schrikken omdat je in eerste instantie niet weet wat er aan de hand is, maar we hadden het probleem gelukkig snel weer onder controle. De 4e dag nam de wind wederom af, Oost 3-4 Bft , dus alle riffen weer uit het grootzeil. Aangezien we vervolgens weer goed opschoten, zouden we met donker aankomen en dat heeft niet onze voorkeur. Wederom weer 1 rif in het grootzeil gelegd en 1 rif in de genua zodat de snelheid er een beetje uitging. Afremmen dus en zo kwamen we de 5e dag met licht om 6.00 uur op Bonaire aan en konden we aanleggen aan een meerboei bij Kralendijk. De logafstand bedroeg in totaal 564 mijl ( werkelijke afstand 485 mijl) We zijn door de stroom van gemiddeld 2 knopen tegen, dus 84 mijl terug gezet. Achteraf wel een tegenvaller, maar de oversteek was een prima zeiltocht en we hebben beide flink genoten.

Verblijf op Bonaire

Het is alweer 3 weken geleden dat we van Bonaire vertrokken zijn. 5 Weken zijn we op Bonaire geweest en al die tijd lagen we aan een meerboei voor de kade van Kralendijk.

DCIM100GOPRO

De Wildeman aan een meerboei voor Kralendijk

Een prima plek op zo’n 6 meter diepte en op de rand van het dieper water. Bonaire is bij uitstek een geweldig duikeiland, zelfs van je boot kun je prachtige duiken maken. Niet alleen duiken vanaf je boot maar ook snorkelen en dat deden we dan ook elke dag. Dicht bij de boot was een stukje koraal waar honderden vissen aanwezig waren, het leek wel of je in een aquarium aan het zwemmen was, prachtig gewoon.  Aangezien we graag ons duikbrevet wilde halen, ons aangemeld bij een duikschool.

IMG_4909

Onze eerste duikles

Wat was het een zware cursus, (m.n. fysiek) in 3 dagen zowel theorie als praktijk onder de knie krijgen. De eerste keer adem halen onder water, was een bijzondere gewaarwording. Het is onnatuurlijk voor een mens om onder water te ademen dus je bent geneigd dat krampachtig en voorzichtig te doen. De uitgeademde bellen lucht kruipen langs je hoofd omhoog en dat maakt best veel lawaai, wennen gewoon. Helaas heeft Coen moeten afhaken, de angst onderwater overviel hem en dat kreeg hij niet onder controle. Mijn PADI heb ik op zak en nu duiken maar. Mijn eerste duik zonder instructeur heb ik samen met vriend Marc vanaf zijn schip ondernomen en we zijn 18 meter diep gegaan, prachtig gewoon. Mooi koraal, heel veel vissen, teveel om op te noemen en een Tarpon van 1 ½ meter gespot.

Aangezien er geen openbaar vervoer op Bonaire aanwezig is, heeft de AH “ van der Tweel” elke dinsdag en vrijdag een busje geregeld voor de booteigenaren. Nu is het ook wel te lopen naar “ van der Tweel”, maar de temperatuur is overdag zo hoog, en het schouwen met boodschappen vonden wij geen goed optie.De eerste keer samen met de “Puff” naar de AH en wat was het weer fijn om zoveel keus te hebben. Wat zijn we enorm verwend in Nederland en vinden dat allemaal heel gewoon dat alles te krijgen is.

IMG_0839

Met Leon en Frieda bij de AH

Het was weer fijn om Hollandse producten te kunnen kopen zoals Calvé Pindakaas, drop, hagelslag en stroopwafels en dat hebben we dan ook gedaan. Wat de prijzen betreft; wat aan de hoge kant, eigenlijk voor ons budget te hoog, dus we moesten de prijzen goed in de gaten houden.

We wilden ook graag wat van het eiland zien en hebben samen met Annemieke en Rob van de “ “ Charlie 2 ” het eiland verkend.

P1060016

Flamingo’s in een van de zoutmeren

P1060023

De Noord -West kant van het Nationale Park

P1060050

Zoutmeer

Langs de zuidkant richting het “Goto meer”, waar veel flamingo’s aanwezig zijn en toen door naar het “ Washington Slagbaai Nationale Park”.

Het landschap is heuvelachtig en vlak en de aanwezige Salinja’s ( zoutpannen) waar de Flamingo’s aanwezig zijn. Naast de Flamingo’s ook vogels zoals de grondduif – Papagaaien met een gedeeltelijke gele kop – suikerdiefje hagedissen en leguanen gespot.

P1060027

Droog, cactusachtig landschap – de cowboys ontbreken…!

P1060035

Een verlaten vuurtoren op vulkanische bodem

P1060029

Er waren veel Leguanen

De flora wordt v.n.l bepaald door cactussen, aloë’s, acasia’s, dividivi’s ( soort Rotan) en mesquites ( kleine bomen) De bodemgesteldheid bestaat v.n.l uit vulkanisch gesteente, alleen aan de kant van de Atlantische oceaan ( de oostkant) vindt je ook kalksteen.

Aan de westkant van het park hebben we gesnorkeld.

P1060043

Coen – Annemieke en Rob, wat was het mooi…….!

Gelijk op een diepte van 20 cm konden we al snorkelen en zagen de meest fantastische vissen. Drijvend boven de vissen hield ik me met een vinger vast aan een stuk koraal ( om stil te kunnen blijven liggen) met als gevolg dat ik door een vis met zijn venijnige tandjes in mijn vinger werd gebeten. Hij dacht vast dat ik koraal was! Het snorkelen was geweldig.

Na het park verlaten te hebben, zijn we naar Rincon gereden waar we genoten hebben van heerlijk ijsje. De slavenhuisjes ( uit 1850) zijn we ook gaan bekijken. Aan de zuidkant van het eiland zijn deze slavenhuisjes op een tweetal plaatsen gebouwd, tussen de zoutpannen en de zee voor de mannelijke slaven, die in de zoutpannen werkzaam waren. Ze sliepen er met z’n vieren, indrukwekkend omdat de huisjes erg klein zijn qua oppervlakte maar ook qua hoogte.

Ook klein Bonaire zijn we gaan bekijken, het uitstapje was (achteraf) een behoorlijk heftige tocht. Naar het eiland varend was met de dinghy goed te doen, wind in de rug, maar op de terug weg flinke wind tegen. De te varen afstand was ver ( 3 mijl) en het water kwam dan ook met bakken over de voor punt heen waardoor alles flink nat was.

Het eiland is vlak, dor en weinig begroeiing en bestaat v.n.l. uit koraal. Wel een prachtig eiland om te duiken en te snorkelen.

Bonaire, een prachtig eiland, flamingo’s, leguanen, duik- wind-surf en kite-surf paradijs, ezels, windmolens, zoutpannen, miljoenen cactussen en een gezellig Kralendijk.

IMG_0909

Mozaïek Flamingo’s in de stoepen van Karlendijk gelegd, erg mooi……

20150517_111008

Straatbeeld Kralendijk

Geef een antwoord