Isles des Saintes – Guadeloupe en Antigua

16 april t/m 7 mei 2015

Na afscheid genomen te hebben van het prachtige eiland Dominica hadden we weer een schitterende zeiltocht naar Isles les Saintes.

P1050740

Uitkijkend op de baai waar we aan een meerboei lagen

Isles les Saintes is een eiland wat uit een drietal rotspunten bestaat. Het is niet groot, je kunt er goed wandelen en de afstanden zijn maximaal 30 minuten. Isles les Saintes is een Frans eiland, je bent dus gewoon in Europa. Men spreekt Frans, men rijdt rechts, je betaalt met de euro, je kunt er weer heerlijk stokbrood kopen, Franse kaas en heerlijke wijn. Het vervoer is of met de scooter of met een golfkarretje, alleen de plaatselijke bevolking heeft een auto.

We lagen in een mooie baai aan een meerboei, want ankeren is niet toegestaan, mede om de onderwater wereld te vrijwaren van ankers e.d.. Er stond erg veel swell waardoor we flink heen en weer geschommeld werden, je zou er zeeziek van worden.
Zoals al eerder op het eiland Martinique, was het inklaren een fluitje van een cent. Via een computer gegevens invoeren en de klus was geklaard. Niks invullen van vier dubbele papieren documenten en geen paspoort controle.
Het dorpje deed erg gezellig aan, kronkelende straatjes met barretjes, boetiekjes en restaurants aan de rand van de baai. Leuke gekleurde huisjes met overal prachtige bloemen.
We zijn niet zo lang gebleven, aangezien de swell ons aardig opbrak. Toch nog even het Fort Napoleon bezocht, bovenop een van de drie rotspunten, dus zeer strategisch gelegen.
Het Fort was nog in goede staat. We kregen dan ook een aardig beeld hoe men in die tijd in het Fort weerstand bood tegen de vijand.

P1050753

Ford Napoleon

Guadeloupe, om precies te zijn Deshaies, werd onze volgende bestemming, wederom een Frans eiland. De zeiltocht was geweldig, ruim aan de wind, kracht 4-5 Bf en een afstand van 18,6 mijl. We vertrokken met wat druilerig weer maar al snel werd het zonnig. Ook hier weer in de baai aan een meerboei omdat het ankeren moeilijk was gezien de vele zeilschepen. We hebben niets hoeven te betalen, althans we hebben niemand gezien, het was dus een meevaller. De volgende dag zijn we een wandeling gaan maken langs een rivier. Het eerste stuk was een verharde weg die overging in een bospad en daarna moesten we klauterend over de keien verder. Het was er prachtig, je hoorde alleen maar de vogels en het kabbelen van het water. Onderweg kregen we gezelschap van een kolibrie, die w.s. op onze geur afkwam. Hij was zo dicht bij, maar op de foto krijgen is erg lastig, hij was zo vlug!

P1050761

Overal pelikanen in de haven, prachtig

We hadden het warm gekregen, dus even afkoelen in het water, ik met mijn voeten in het stroompje en Coen waagde het om zich helemaal nat te maken. Het water was best fris, maar heerlijk. We zagen in een poeltje zalm zwemmen, heel bijzonder dat de zalm zich stroomopwaarts verplaatst.
Na lekker stokbrood gekocht te hebben bij de bakker, konden we het aantrekkelijke gebak niet laten liggen en hebben hier heerlijk van gesmuld, met natuurlijk een grote bak koffie.
We zijn nu 8 maanden onderweg. Het onderwaterschip heeft veel te lijden, flink aangroei van kokkeltjes, schelpdiertjes en algen onder de boot. We zouden het onderwaterschip pas in Curaçao aanpakken, maar besloten dit toch maar eerder te doen. De klus zou geklaard worden in Jolly Harbour in Antigua.

P1050799

Heel veel schelpdiertjes en kokkels

P1050797

Met een plamuurmes werd het onderwaterschip schoongemaakt en daarna nogmaals met een hoge drukspuit schoongespoeld

 

 

 

 

 

 

 

 

We hebben een kleine week op de kant gelegen, ook de WinWin was hier en met Lilian en Eltjo hebben we nog enige leuke dingen kunnen doen. Elke dag vroeg ( 6.00 uur opstaan) beginnen, want de temperatuur liep al snel op tot zo’n 32 graden.

P1050820

De klus was bijna geklaard

P1050828

Even uitrusten en genieten van het mooi schoon schip

 

 

 

 

 

 

 

 

P1050811

En s’ middags naar het strand

 

Om 12.30 uur stopte we met klussen en gingen we eten bij “Linda”. Linda kookte heerlijk “local” warm eten en serveerde dit voor maar 5 euro. s’ Middags deden we rustig aan of gingen heerlijk naar het strand. Nadat de boot weer te water was gegaan, hebben we nog twee dagen voor anker gelegen in de baai bij Jolly Harbour.
Antigua is een eiland met heel veel witte stranden, 365 stranden( zeggen ze), voor elke dag een en heel veel eilanden.
Het bezoek aan Great Bird Island , aan de Noord Oost kant van Antigua, was een hoogtepunt van onze trip naar dit eiland. We lagen samen met de “Puff” tussen de eilanden Lobster, Rabbit en Readhead.

P1050847

In het midden liggen we samen met de Puff

Adembenemend mooi, het water turquoise van kleur, maar met de zon erop steeds een andere kleur blauw. Daarnaast waren er heel veel vogels op de eilanden, m.n. allerlei soorten meeuwen, fregatvogels en sterns, salamanders, sprinkhanen, leguanen, hermietkrabben en slangen.

IMG_4384

Het was zo mooi…..!!

Natuurlijk hebben we gesnorkeld, veel vissen ( jacks, angelfishes, trunkfishes), schildpadden, allerlei soorten koraal, zee-egels en zeesterren. Wat hebben we genoten.

P1050840

Genieten….

Na twee dagen zijn we weer verder gegaan naar Long Island en hebben het anker laten vallen in Jumby Bay. Een paradijselijk resort aan een oogverblindend wit strand met prachtige palmbomen, het ultieme reisdoel voor een huwelijksreis. De crew van de Puff wilde een drankje drinken maar de security liet hun weten dat ze niet welkom waren op dit eiland. Het resort was alleen voor de gasten die daar verbleven. Ze mochten alleen hun dinghy op het strand parkeren en langs het strand wandelen.
Het was dus weer tijd om verder te gaan, terug naar Jolly Harbour, aangezien we daar makkelijk konden uitklaren en de nodige boodschappen konden doen, alsmede water tanken, alvorens we naar St Eustatius zouden vertrekken.

Geef een antwoord