H.M.S Diamond Rock

Een piepklein eilandje ten zuid westen van Martinique, een bult , een puist niks bijzonders zou je zeggen.

Toch is het een historische plek omgeven met oorlog en liefde. Het is rond 1800, de tijd dat Napoleon in Europa de scepter zwaaide. We vergeten als Europeaan dat Frankrijk in die dagen ook overzee nogal van zich liet spreken. Dit was ook het geval met Martinique, voor Napoleon zijn Martinique, immers zijn grote liefde Josephine, kwam hier vandaan. Martinique was in die dagen zo Frans als maar kan, echter op zee en zeker in de Carieb waren de Engelsen heer en meester. Dit tot grote ergernis van Napoleon. De route vanuit Europa richting de Carieb, volgde de Passaatroute met de Trade Winds vanuit het zuidoosten, dus ook richting naar Martinique. Diamond Rock ligt in het zuidwesten aan de lijzijde van Martinique vlak voor de hoofdstad Fort de France, kortom een zeer strategische bult.

Dit realiseerden de Engelsen destijds onder aanvoering van admiraal Nelson zich ook maar al te goed. Nu waren oorlogsschepen in die tijd, zeker op deze plaats schaars en dus bedacht Nelson wat anders voor deze strategische plaats. Geen schepen, waarom dan niet deze bult tot een soort schip ombouwen, zodat Fort de France alsnog over zee gecontroleerd zou worden.

Gedurende een half jaar zijn de Engelsen vervolgens bezig geweest om allerlei oorlogstuig, welke in die dagen op een volwaardig oorlogsschip aanwezig was, deze steile puist op te slepen. Als je deze bult ziet, zou je zeggen, een schier onmogelijke taak Na een half jaar ploeteren, zweten, ongelukken, doden en gewonden had lord Nelson HMS Diamond Rock klaar. Vanaf dat moment was Fort de France bijna onbereikbaar vanuit het Zuiden. Napoleon was woedend, het eiland Martinique van zijn Josephine onbereikbaar, dat vroeg om wraak.

Hij stuurde admiraal Villeneuve, met zijn slecht uitgeruste vloot naar de Carieb om deze klus te klaren. Villeneuve omzeilde de Engelse blokkade in het Kanaal en koerste recht af op Martinique. De Engelsen kregen hier al snel lucht van en Nelson ging in de achtervolging vanuit Europa. Slechte informatie en mist waren de reden dat Nelson uiteindelijk in Trinidad belandde, zonder een spoor van Villeneuve en zijn vloot.

Villeneuve bereikte zodoende als eerste Diamond Rock en na een korte maar hevige slag kwam Diamond Rock weer in Franse handen. Napoleon was ondanks deze bevrijding not amused en Villeneuve moest het ontgelden. Immers Martinique was weliswaar bevrijd, maar de Engelsen waren nog steeds heer en meester op zee. Villeneuve sneuvelde liever dan dat hij in ongenade bij zijn keizer zou komen, dus verkoos hij om wederom naar zee te gaan en de slag met Nelson uit te vechten. Een onmogelijke opgave met zijn slecht uitgeruste en voorbereide vloot en de historische zeeslag bij Trafalgar die daaropvolgde kon hij daarom alleen maar verliezen. Wonder boven wonder overleefde Villeneuve de zeeslag en sneuvelde juist Nelson door een verdwaalde kogel.

Diamond Rock, een rots met een bijzondere reputatie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

H.M.S. Diamond Rock

Geef een antwoord