Dominica – droomeiland?

2 t/m 16 april

Waar denk je aan bij een eiland in de Carieb? Juist ja, groen, kleuren, bloemen, vrolijk en bont geklede mensen, muziek, vogels, azuurblauw water, zwemmen, snorkelen, vissen in allerlei varianten en kleuren, tropisch regenwoud, rumpunch, watervallen, palmen en witte stranden.

Het eerste wat wij ons opviel bij het naderen van het eiland Dominica waren de groene heuvels en wel groen in alle groenvarianten. Bij het binnenvaren van de baai bij Rosseau zagen we onze vrienden van de Puff en de Begerto en vervolgens Beans van Seacat, een jongen met een stralende lach.Vastleggen aan een mooring zonder verder iets te vragen, Dominica.

IMG_3146

Dominca, ruige kust en prachtige natuur

Aan de wal zag je overal bezige mensen en hoorde je de soca-music. Vrolijke muziek die we kennen sinds het carnaval op Tobego. Inklaren samen met onze Belgische vriend, lopend vanaf het dinghy dock door een barretje aan het water, door een straat met allerlei stalletjes met veel aardige mensen. Bij de customs waren de formaliteiten snel achter de rug, geen moeilijke toestanden, maar gewoon twee formulieren invullen en 54 EC aftikken, 54 EC omdat het Goede Vrijdag was. Op de terugweg bij het barretje moesten Marc en ik nog wel even enkele Kubuli’s nuttigen met een geweldig uitzicht op de baai, Dominica

De volgende dag bleek Jose helaas behoorlijk ziek te zijn, diarree en overgeven zoals ze zelf aangaf, een gevolg van water uit een oud waarschijnlijk vervuild plastic flesje. Eens te meer weer een goede les om voorzichtig te zijn met drinkwater, voor Jose helaas ten koste van enkele dagen behoorlijk ziek zijn.

Samen met de bemanning van de Puff en onze Belgische vriend, hebben we de volgende dag een eerste ontmoeting gehad met het binnenland van Dominica, onderleiding van onze gids Seacat (Octavius Luguy). Een dag die ik niet snel meer zal vergeten. Een dagtour met een minibus van Seacat en zijn assistent Kenny bleek een kennismaking te zijn met alles wat Dominica te bieden heeft. Overal even stoppen, voor vruchtbomen ( cashew, nootmuskaat, kaneel, mango etc), vis stalletje, dorpscafé met rum punch ( Moonshine!) uitleg over dit en uitleg over dat. Intussen steeds verder in het tropische regenwoud rakend en een stop naar de Victoria Falls.

IMG_3082

Zelf gemaakte rum met vruchten uit de natuur

Dit werd een pittige hike door de White River (5x) naar een prachtige waterval, uiteraard even gezwommen in de poel en onder het plenzende water met een hoog sulfaat gehalte afkomstig uit de Boilin Lake. Sulfaat, een chemische combinatie van zwavel en oxide geeft water een roodbruine kleur en maakt het therapeutisch voor vele menselijke kwaaltjes. Bij het begin en eindpunt van deze hike gestopt bij Moses, een Rastarant, de door Seacat meegebrachte Balihoe’s gegeten en kennis gemaakt met locals die papaver verbouwden en daar eerlijk voor uitkwamen, maar zich ook kwaad maakte over de hypocriete houding van de regering in deze, hun enige en traditionele broodwinning, de andere kant van Dominica. Daarna een stop bij Rosalie Point voor een steile afdaling per touw naar de Atlantische kust beneden om daar de buitengewoon spectaculaire ervaring te hebben van onder een naar beneden stortende waterval te staan, terwijl tegelijkertijd de golven van de Atlantische Oceaan tegen je aan beuken. Op de terugweg een bezoek gebracht aan de Emerald Pool, zwemmen in een totaal verlaten poel midden in een leeg park. Zowaar een schitterende eerste kennismaking, Dominica.

IMG_3097

Het pad was dwars door de rivier

IMG_3220

lekker afkoelen onder de waterval

De volgende dag ons met een taxi busje naar de Trafalgar Falls laten brengen, 2 watervallen Mum and Dad en een warme rivierstroom vol sulfaat.( Volgens ons hebben de subtropische zwemparadijzen in Nederland hun hele concept hier vandaan!). We wilden lopend terug naar Roseau, maar onderweg kwamen we Philipp tegen, een gepensioneerde boswachter van Dominica. Met hem en zijn uitleg eerst naar zijn huis geweest, gebabbeld met zijn Francesca en heerlijk gegeten en gedronken. Daarna bracht hij ons naar Freshwater Lake en Titou Gorge, deze gorge was toch ook wel weer bijzonder, een grot waarin een waterval uitkomt die je alleen zwemmend in de grot kunt bereiken. Tegen een door ons zelf vastgesteld bedrag bracht hij ons uiteindelijk weer naar Roseau, Dominica!

P1050583

Een van de twee watervallen op de achtergrond, de “Big Mama”

Gelukkig was Jose daags daarna weer op de been en konden we weer samen op pad, nu met de inmiddels gearriveerde bemanning van de Win2Win, zeker voor Jose nog een keer naar de Trafalgar Falls en de Titou Gorge, Dominica! Met de bemanning van de Sea Ya en de Win2Win nog een hike gemaakt naar de Middelham Falls, een pittige en natte hike, door het schitterende rainforest op weg naar een prachtige waterval, Dominica!

Van horen zeggen moesten we ook naar Batali Beach, een baai met restaurant en privé moorings, gerund door de Belgische Roger en Marcella. Wederom een verademing een heel rustige en mooie baai met zeer gastvrije mensen. Heerlijk gegeten ( o.a. Mosselen) en royaal door Roger getrakteerd op buitengewoon goede rum. Een plek om niet gauw te vergeten, Dominica!

P1050637

Alleen met zeilschip “Begerto ” op anker bij Batalie Beach

De laatste stop op dit schitterende eiland was de Prince Rupert Bay, een hele fraaie baai met vrije moorings en een kustlijn vol met gezellige eethuisjes en restaurantjes, allen met uitzicht op de Caribische Zee. Met een Amerikaans echtpaar en onze gids Monty een bezoek gebracht aan Indian River, een rivier omgeven door het tropische regenwoud en mangrove, hier zijn ook opnames gemaakt voor de Pirates of the Caribean. Stroomopwaarts een barretje bezocht midden in het woud, rumpunch gedronken en heel veel kolibries gespot.

Dominica, een eiland om ooit terug te keren en vooral om nooit te vergeten!!!

Geef een antwoord