Het verblijf op Madeira

3 t/m 12 oktober 2014

Na 6 dagen op zee, dan eindelijk weer vaste grond onder de voet. Trouwens een zeer raar gevoel toen we op de steiger liepen richting het kantoortje van de Marina om ons te melden.

Het was zeer mooi weer en Coen besloot toch nog even te gaan slapen aangezien het slapen de afgelopen 5 nachten niet zo best was gegaan.

s’ Avonds vroeg naar bed en de volgende dag met de bus naar Funchal. Een prachtige reis. De bus reed met een behoorlijke snelheid door de smalle straten in dorpjes met soms helling percentages van 12 t/m 16%. We hielden ons hard vast, het was spannend en soms best wel gevaarlijk. De busreis duurde 1½ uur en was spectaculair te noemen, prachtig zicht op de kust en de huisjes die tegen de hellingen aangeplakt lagen.

Aangekomen in Funchal meteen in een overdekte hal beland waar men de plaatselijk waar, souvenirs, wijn uit Madeira en veel vers fruit verkocht wordt. Beneden in de hal was een hele grote vishal met vissen die in de Atlantische Oceaan gevangen worden. Voor ons soms vreemde soorten, wellicht dat wij die ook gaan vangen.

Wandelend langs de boulevard op zoek naar de Marina waar we zijn gaan kijken of er een mogelijk plekje voor ons zou zijn, maar het zag er allemaal niet zo best uit. Na de lunch wandelend door het park en de straatjes van Funchal, richting de bus.

Coen langs een Levado

Coen langs een Levado

Zondag hebben we rustig aangedaan, kleding gewassen en de boot opgeruimd. Aangezien we toch het achterland wilde zien hebben we t/m vrijdag in de Marina bijgeboekt en besloten daarom een auto te huren op het vliegveld.

Op Madeira kun je prachtig wandelen, overal gemarkeerde paden langs de Levados ( irrigatiekanaaltjes).

De meeste van deze kanaaltjes zijn van de 19e of de 20e eeuw en lopen van Noord naar Zuid. Ze zijn door mensen aangelegd om water van het vochtige noorden naar het zonnige zuiden te brengen. Je kunt er dus heel mooi langs wandelen ( 60 cm breed vanaf de bergwand met een muurtje ernaast) Bovendien zijn er veel Levados, waarvan een gedeelte door een tunneltje loopt. Met een zaklamp een beetje bukken kun je erdoor heen lopen.

Ingang Levadotunnel

Ingang Levadotunnel

Aan het eind van een van de mooiste wandelingen die wij gemaakt hebben bevond zich een ronde poel, omgeven door stijlen rotswanden en gevoed door een waterval.

Coen heeft daarbij de stoute schoenen, misschien wel uitgetrokken en heeft hierin een fris bad genomen.

Dappere man, het water was ongeveer 8 graden

Dappere man, het water was ongeveer 8 graden

Madeira is een zeer groen en bloemrijk eiland, de paradijsvogelbloem groeit in het wild evenals prachtige blauwe en witte Agapantus. Ja, in het wild maar helaas waren ze uitgebloeid. Ook zie je veel Bougainville en Hibiskus ( Rien een waar genot hoor!) We hebben in het Laurierbos ( verschillende soorten) gewandeld, waar enorm veel tamme kastanje- en eucalyptus bomen aanwezig waren, prachtig!

P1040469

Zoveel Hortensia’s in het wild

Overal zie je bananenbomen met zijn prachtig bloem en het eiland is vergeven van blauwe hortensia’s die nu nog volop in bloei staan.

Donderdag hebben we een rondrit over het eiland gemaakt. Tijdens deze rondrit werd nog eens bewezen dat er nog iets is wat heel kenmerkend genoemd kan worden voor Madeira. Het hele eiland kent op de gekste plaatsen …… TUNNELS!

Korte en lange, maar vooral HEEL VEEL TUNNELS. ( wij komen zeker aan 100 tunnels) Nergens hoef je tol te betalen terwijl het een vermogen gekost moet hebben.

P1040504

Aan de noord kant van Madeira met zeer steile kliffen

Fietsen is op dit eiland nagenoeg onmogelijk gezien de vele zeer steile hellingen en de smalle wegen en in de tunnels levensgevaarlijk. Onze 1200 cc Nissan had af en toe de grootste moeite om een helling te nemen. De autotocht was prachtig.

P1040517

Baia de Abra

Vrijdag zijn we voor anker gegaan in Baia de Abra, een prachtige baai waar we twee dagen geankerd hebben. Zondag 12 oktober zijn we, voor een tocht van 255 mijl naar Lanzarote vertrokken.

Bekijk hieronder een filmpje van ons verblijf op Madeira:

Geef een antwoord