Het verblijf op Lanzarote

14 t/m 27 oktober 2014

We zijn alweer bijna twee weken op Lanzarote. De overtocht van Madeira naar Lanzarote is heel goed gegaan. De 252 mijl hebben we in drie dagen en twee nachten afgelegd. Helaas toch weer 35 uur moeten motor zeilen omdat er geen wind was.

De windvaan deed goed z’n best, ondanks dat er weinig wind was. Het instellen van de windvaan gaat steeds beter, soms hebben we er nog wat moeite mee om de juiste stand te vinden, maar al doende leert men.

Tijdens de oversteek ( op ruim water ) hebben we weer de watermaker gebruikt. Deze levert ongeveer 7 liter water per uur en dit water doen we dan in aparte jerrycans, want water uit de grote tanks drinken we niet. Met de watermaker zijn we heel blij, het water is prima gezuiverd en het is goed drinkbaar. Wat een uitkomst!! Als we in een haven liggen, dan zetten we de watermaker niet aan, omdat het water daar niet schoon genoeg is ( boten lozen alles in de haven)

De zonnepanelen klappen we tijdens het varen uit en de energie opbrengst is prima, veel zon en een hoge stand levert ca. 4 ampère per uur. Samen met de windgenerator ( als er natuurlijk genoeg wind is) leveren ze beide genoeg om de instrumenten en de koelkast te voorzien van stroom tijdens lange boottochten zoals deze oversteek en als we ankeren.

We hebben tot nu toe nog niet echt gevist. De hengel zit nu op de juiste plek op de hekstoel en we hebben de goede spullen gekocht. ( visaas) Het blijkt zelfs dat je met reepjes gekleurd plastic aan elkaar gebonden met in het midden een haak kunt vissen.

Het broodbakken staat nog op een laag pitje, we kopen in de havens nog steeds zo veel mogelijk vers brood, om gas te besparen, dus ook voor deze reis genoeg vers brood ingekocht. Als reserve hebben we afbak brood. Het vullen van de Nederlandse gasflessen is lastiger dan we gedacht hadden.

Dinsdag rond 17.30 uur kwamen we aan op het eiland Graciosa. Dit eiland ligt ten noorden van Lanzarote. We hebben geankerd in een prachtige baai met ongeveer 20 andere boten uit allerlei landen. Heerlijk gezwommen, lekker zonnen, snorkelen en relaxen.

P1040531

Playa Francesa op het eiland Graciosa

Graciosa is een vulkanisch eiland, zwarte lava steen en geen boom of groen sprietje te bekennen. We zijn met de dinghy naar het strand gevaren en hebben in de brandende zon, zo’n 3 kilometers door een woestijnachtig landschap naar het dorp Caleta del Sebo gewandeld waar we boodschappen hebben gedaan. Wat was het heet die dag. We hebben flink lopen zweten en zeker wat gewicht verloren. Het was best wel spannend om de boot achter te laten in de baai, maar ja, eens moet de eerste keer zijn.

P1040541

Een straat beeld in Caleta del Sebo

Vrijdag 17 oktober zijn we vertrokken richting Puerto Calero, ten zuiden van Arrecife. Het was een onbewolkte dag met helaas een variabele wind waardoor we weer moesten motorzeilen. Onderweg werden we verrast door een 6 tal grote dolfijnen, een geweldige ontroerende ervaring. De dolfijnen bleven een tijd lang nieuwsgierig met ons mee zwemmen, omhoog kijkend en pal naast de boot een heel eind mee gezwommen.

Aangezien we wat boot onderdelen nodig hadden, zijn we zaterdag vroeg opgestaan om de bus van 8.00 uur naar Arresive te nemen. We waren dus vroeg in Arrecife en de winkels waren nog dicht. Dan maar een kopje koffie drinken in een plaatselijk Spaans cafeetje. Een grote kop koffie met melk kost daar maar 1 euro en het was nog heerlijk ook, dus nog maar een 2e bakkie.

P1040579

Arrecife

De boot heeft erg veel te lijden van het zoute water, dus een schoonmaak dag ingepland, de boot afgespoten en gesopt en het RVS behandeld. Het zout gaat n.l. overal tussen zitten en richt snel schade aan.

Het was ook weer tijd voor een wasdag en aangezien anderen ook dit plan hadden opgepakt, is het een klus die de hele dag in beslag neemt. Gelukkig waren er 2 wasmachines en ging het best rap. De wasprogramma’s duren maar 30 min met als gevolg, geen schoon wasgoed. Maar ja, dat moeten we dan maar op de koop toe nemen, het is helaas niet zo als thuis.

We zijn met de boot naar Arrecife gegaan omdat we onze kapotte deklamp wilde vervangen. Arrecife is de hoofdstad van het eiland Lanzarotte en een centrum om deze spullen te kopen. In de net geopende Marina hebben we een aantal dagen gelegen en zijn naar o.a. de markt van Teguise gegaan.

P1040588

markt in Teguise

Lanzarotte is een vulkanisch eiland, erg kaal, geen groen, behalve de aangeplante palmbomen die je m.n. bij de vakantieparken en boulevards ziet. De stranden hebben zwart zand wat niet uitnodigt. Alle huizen op het eiland zijn laagbouw en allemaal wit met blauwe kozijnen en deuren, mooi afstekend tegen de bruine / zwarte achtergrond van het landschap. Wij moesten erg wennen aan de rode, bruine en zwarte kleuren van het landschap, maar wij verkiezen  het prachtige groen en de bloemen van het eiland Madeira.

P1040566

Puorto Del Carmen en het vulkanische landschap

Geef een antwoord