De zeilreis van Portugal naar Madeira

We zijn alweer een week op Madeira en jullie hadden nog de zeiltocht van Portugal naar Madeira te goed. We zijn op zondagochtend 28 september om 11.30 uur vertrokken en vrijdagochtend 3 oktober hebben we om 12.00 uur  in de Marina Quinta do Lorde aangelegd.

Een kort verslag van de 6 dagen op zee, de video spreekt voor zich.

Dag 1 – zonnige onbewolkte dag en 24 graden. De wind was ZW 1 bf dus motorzeilen.De nacht verliep rustig, veel sterren maar weinig wind. Om 3.00 uur tot 4.30 uur een ontmoeting met een onderzeeër ( echt waar) Deze heeft ons een tijdje gevolgd.

Dag 2 – wederom schitterend weer, de wind W-NW 2-3 bf, s’ middags ging de spinnaker omhoog en Coen was helemaal in z’n element. Tevens een vislijntje uitgegooid, maar helaas geen vangst. Het was relaxen en blue water cruising. Vanaf 17.30 uur de motor weer aan, het was inmiddels licht bewolkt en de wind NW 3 bf. De nacht verliep wederom rustig. Wind NE 2-3 bf, droog weer en een temperatuur van zo’n 23 graden.

Dag 3 – de motor heeft de hele nacht gedraaid en om 8.00 uur hebben we hem uitgezet. Inmiddels voor de wind gaan zeilen, de wind nog steeds NE echter 4-5 bf. Groot zeil gereefd en kleine Genua gezet. De bulletalie vastgezet in afwachting van een bui, die bij nader inzien uitbleef. De nacht was wederom helder, heel veel sterren en de wind nog steeds NE 4-5 bf.

Dag 4 – Bewolkte dag en flinke hoge golven. De wind nog steeds NE 4-5 bf maar met de windvaan ( inmiddels tante Truus genaamd) prima te bezeilen. Wat een uitvinding deze windvaan. De nacht verliep minder gunstig ivm de vervelende hoge golven. Coen had erg veel moeite met slapen. De wind was wat afgenomen naar NE 3 bf.

Dag 5 – Wederom een bewolkte dag maar een temperatuur van 25 graden. De wind was weer wat aangetrokken NE 4-5 bf dus goed te bezeilen. s’ Middags werden we verrast met een vliegende vis op het dek. Om 17.00 uur de motor aangezet om Madeira voor het donker binnen te lopen. Rond 19.30 uur werden we verrast door een groep dolfijnen ( 5-6 stuks). De nacht verliep wederom goed.

We hadden de afgelopen dagen een wacht schema:

20.00 – 24.00 uur Coen wacht – José slapen / 24.00 – 4.00 uur   José wacht – Coen slapen / 4.00 – 8.00 uur Coen wacht- José slapen / 8.00 – 12.00 uur José wacht – Coen slapen. Dit schema beviel ons goed en naar mate de dagen vorderde raakte we goed in ons ritme.

Dag 6 – om 12.00 uur aankomst in Madeira.

Overzicht: afstand – 535 mijl  /  120,5 uur op zee geweest / gemotorzeild – 60,6 uur

Geef een antwoord