De 1e week in de Spaanse Ria’s

1 t/m 7 september 2014

Zondag 31 augustus zijn we dus aangekomen in A Coruña, moe, maar wel heel erg voldaan dat het ons gelukt was om voor 1 september de Golf van Biskaye te zijn overgestoken.

Maandag (1 september) werden we blij verrast met een prachtige strakke onbewolkte blauwe hemel en 25 graden, heerlijk om de dag mee te beginnen.

IMG_0546

Marina A Coruna

Harro had al een paar dagen last van branderige ogen en besloot een dokter op te zoeken. Samen met Coen zijn ze naar het ziekenhuis gegaan voor een consult bij de oogarts en kwamen met een oogzalf terug i.v.m. een ontstoken oog.

De dag werd verder ingevuld met wasjes draaien, aangezien we in de Marina van Coruña goede wasmachines waren. Erg prijzig trouwens, 4 euro per wasbeurt.

IMG_0547

wassen en met het mooie weer heerlijk drogen

De was kon gelukkig in de wind en zon drogen, zo bespaarden we weer een aantal euro’s.

Coen is de verdere dag bezig geweest info in te winnen bij Autoridad Portuaria Politica ( haven autoriteit) m.b.t. de kosten ( 1102 euro) van de reddingsactie op zee. We hadden even het gevoel dat het niet klopte, aangezien het bedrag erg hoog was, maar alles bleek te kloppen. Contact opgenomen met de verzekering en de benodigde papieren naar ze opgestuurd. Nu maar afwachten wat er vergoed gaat worden.

Dinsdag rustig aan gedaan, uitgerust en boodschappen gedaan, zodat we voor de komende dagen in de Ria’s voldoende proviand bij ons hebben als we hier gaan ankeren.

Woensdag vertrokken, na eerst getankt te hebben richting  “ Ria de Camarinas” Het was de hele dag bewolkt en géén wind, dus weer motoren.

In het plaatsje Puerto de Camarinas hebben we in een klein, erg leuk haventje geankerd.

P1040246

Typisch Spaans vissers bootje, hoe kan dit goed gaan!!!

Rond 18.30 uur vertrokken er een invasie aan kleine vissersbootjes naar open zee. De bootjes waren zo klein dat er maar een, hooguit twee personen in de stuurhut konden staan. De rest van de boot was volgeladen met viskorven die aan één lijn vast zaten en aan de uiteinden van deze lijn was een bal bevestigd (blaas). Overal in zee liggen deze blazen met viskorven, dus voor ons oppassen geblazen.

Donderdag (weer bewolkt en geen wind en weer motoren) zijn we vertrokken naar “ Ria de Muros e Noia”. We hebben geankerd in de baai Enseada de San Francisco, uitkijkend op het strand van Punta Seiside. Rond 19.00 uur werd het weer druk op het water met kleine vissersbootjes, roeibootjes en op zeer primitieve manier werd er gevist. ( draad aan een klosje). Het was een hele mooie, een lange romantische warme avond.

P1040251

In de baai van Ria der Murus e Noia

Vrijdagochtend werden we verrast met een strak blauwe hemel, echter geen wind, dus weer motoren richting “ Ria de Arosa”.

Vanwege internet, hebben we koers gezet naar Santa Uxia de Ribeira .Het afmeren was bijzonder, met de kont naar de kant en aan een lijn die onderwater lag, werden we door een zenuwachtige havenmeester ( in het Spaans want Engels spreken ze niet) gesommeerd aan de stuurboordzijde van de boeg  vast te leggen. Wel even wennen om op deze manier een lijn vast te leggen.

Harro wilde het anker uitgooien, maar dat mocht niet. Aan de voorkant lagen we te gieten,  omdat we maar aan een kant vast konden leggen, dus aan de voorkant een lijntje naar de buurman overgebracht. Verder die dag boodschappen gedaan, internetten en de stad verkennen en genieten van de omgeving.

Zaterdagochtend zou bekend worden als de grote overstroming in de douche. Harro en Coen waren aan het douchen toen ze opeens in de stront stonden. Het afvoer systeem bleek compleet verstopt en uit alle gaten en kieren kwam de stront en vieze rotzooi naar boven en in zeer korte tijd stond de begane grond van het hele sanitairgebouw inclusief  het havenkantoor geheel onder deze smeerboel.

Een enorme vieze stinkende prut, dat kun je je wel voorstellen. De mannen zijn zich toen in de douche van de sociëteit gaan douchen. Als compensatie hoefden we vervolgens totaal geen havengeld meer te betalen, ook omdat we geen wifi hadden.

IMG_0549

Marina Santa Uxia de Ribeira in de Ria de Arosa

Zondag een regenachtige dag, tijd om de site bij te werken en onze verdere reis voor te bereiden.

Nog een week voor Harro, hij stapt in Porto af omdat hij zaterdag 13 september terugvliegt naar Nederland.

 

Geef een antwoord