We gaan nog niet weg!

Uitstel van de vertrekdatum!

Zondag 6 juli was een onvergetelijk afscheid. Zoveel mensen die de moeite hadden genomen om ons nog een keer de hand te schudden en ons alle goeds en behouden vaart te wensen. Hartverwarmend. Nu alles klaar maken voor de afvaart van 14 juli, echter nog even een laatste inspectie van het onderwaterschip.

IMG_0414

Op de kant ivm inspectie onderwaterschip Houtribhaven

Maandag 7 juli is daarom de Wildeman uit het water gehaald omdat we kleine haarscheurtjes hadden ontdekt bij controle van de bilgeruimte in de kiel. Dit hoort niet, sommigen zouden weg gaan, maar wij wilden graag een inspectie uit laten voeren. In eerste instantie waren we bang voor lekkage bij de aardplaat (  hiervoor zijn bouten door de romp geboord). Rolf ( nog bedankt!), van Quality Painting uit Lelystad, heeft met een vochtmeter de romp aan de binnenkant gecontroleerd en gelukkig sloeg de meter niet uit, dus de binnenkant van de romp was goed droog.

Waar kwam het water uit de haarscheurtjes dan wel vandaan?

Nadat de Wildeman uit het water was getakeld, werd het helder. Aan de buitenkant, bovenzijde (volglas) van de kiel waren haarscheurtjes te zien, dus het water kwam vanuit de ruimte boven de kiel. Deze haarscheurtjes waren met vocht verzadigd en vocht zoekt een uitweg, dus druppeltjes zowel buiten als binnen het schip.

P1040142

Haarscheurtjes binnenzijde bilgeruimte

P1040156

Haarscheurtjes buitenkant kiel

De schrik sloeg ons om het hart en we bleven zitten met vele vragen: Wat is de oorzaak van deze haarscheurtjes en wat is er op korte termijn aan te doen?

Schaap Ship Care in Lelystad gebeld en nog dezelfde dag kwam Arjan Veldman van Schaap, het onderwaterschip en de binnenruimte inspecteren. Het was niet goed, de schade was toch groter en hij adviseerde ons dit te laten maken. Aangezien de haarscheurtjes zowel binnen als buiten zichtbaar zijn, is de omvang van de reparatie groot te noemen. Het polyester moet weg worden geslepen, zowel aan de binnenzijde als aan de buitenzijde van de kiel. In de salon moet de pantry, vloerdelen en de grote brandstof tank ( 255 liter !) en de beide watertanks worden verwijderd. Alles moet worden afgeplakt omdat het slijpen van de polyester veel fijn stof geeft, ondanks de afzuiging.

Al met al, deze reparatie zal ongeveer 4 weken gaan duren!

Wat was nu de oorzaak?

In oktober 2013 kende Nederland een zware najaarsstorm en de Wildeman lag toen nog in het water, met de achterkant tegen de M-steiger. Door de wind was de stand van het water 1½ meter lager dan normaal (afwaai) en de kiel van de boot lag daarom op de basaltkeien te bonken. Ook het roer kreeg klappen. Toen de Wildeman in november uit het water werd gehaald, hebben we wel naar het roer gekeken, maar er is op dat moment verder geen aandacht besteed aan de kiel. Je denkt, een kiel van een Hallberg Rassy kan hier tegen, maar niet dus. De schade expert van de verzekering gaf aan dat geen enkel schip tegen een dergelijk geweld is opgewassen en vooral niet als de ondergrond ook nog uit basalt stenen bestaat. De schade expert was dus snel van mening dat het gerepareerd moest worden en de kosten ‘normaal’ volledig vergoed zouden moeten worden.

We hebben twee nachten op de kant doorgebracht in de Houtrib haven, het was echt kamperen maar nu op de Wildeman. We moesten naar de w.c. in het havengebouw ( of op de plasemmer s’ nachts). Donderdag 10 juli zijn we vervolgens naar Lelystad Haven gevaren, naar de werkplaats van Schaap Ship Care. Allereerst hebben we onze Wildeman weer moeten aftuigen. De mast moest ook van het schip omdat de Wildeman maandag 14 juli in de loods gezet moest worden. Coen en ik hebben vervolgens de Wildeman van binnen klaar gemaakt, zodat Schaap sneller aan de slag konden gaan. Vervolgens afwachten hoe lang het zou gaan duren. Ze gaan altijd in fasen te werk, wellicht dat het euvel al in een vroeg stadium opgelost zou kunnen worden. We hebben in de twee daaropvolgende 2 weken in het appartement van een zus van Coen in Dronten kunnen logeren.

IMG_0432

De keuken en de salon ingepakt tegen het fijn stof dat vrij komt tijdens het slijpen

IMG_0439

En dan de loods in voor de reparatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.